PIRAMIDA TRUSKAWKOWA
Sładniki na ciasto:
- 4 duże jajka
- 4 czubate łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 czubate łyżki mąki tortowej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki do dekoracji:
- 500ml śmietanki 36%
- 2 śmietan-fixy
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- truskawki
- konfitura truskawkowa
1. Białka jajek miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Wsypujemy cukry, miksujemy, aż się rozpuszczą. Następnie dodajemy żółtka. Następnie stopniowo dodajemy wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki. Mieszamy całość.
2. Płaską blachę na pizzę, o wymiarach 35x33cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, rozprowadzamy równomiernie na blasze i pieczemy w 170 stopniach przez 15 minut.
3. Ciasto zdejmujemy z blachy, studzimy. Przekrawamy na 4 równe prostokąty.
4. Schłodzoną śmietankę chwilę miksujemy. Dodajemy śmietan-fixy wymieszane z cukrami. Miksujemy do uzyskania jednolitej, zbitej konsystencji.
5. Truskawki myjemy. Konfiturę podgrzewamy w rondelku, aby zyskała płynną konsystencję. Wykładamy równomiernie na ciasto: śmietanę, konfiturę, truskawki. Przykrywamy kolejnymi warstwami.
Porada: przed dekorowaniem ciasta śmietaną możemy zwilżyć biszkopt wodą z cytryną. Ciasto będzie wilgotne.
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.