Pierożki ze szpinakiem
Składniki:
Ciasto:
mąka - 500 gram,
drożdże - 30 gram,
szklanka ciepłego mleka,
łyżka stołowa cukru,
3 łyżki oleju.
Farsz:
szpinak mrożony - 400 gram,
masło - 1 łyżka stołowa,
ser feta - 200 gram,
ząbek czosnku,
sól, pieprz
Przygotowanie:
Farsz:
Szpinak rozmrozić i podsmażyć na maśle do odparowania płynu i ostudzić,
dodać ser feta, przyprawę np. kucharek,
przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić pieprzem.
Ciasto
Mąkę przesiać do miski,
drożdże wkruszyć do kubeczka i utrzeć z cukrem,
3 łyżkami mleka i odrobiną mąki,
pozostawić do wyrośnięcia.
Do mąki dodać wyrośnięte drożdże,
jajka, szczyptę soli, pozostałe mleko i olej.
Pozostawić do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką krążki.
Nakładać porcję farszu,
zlepiać pierożki i układać na blaszce do pieczenia. Posmarować pierożki jajkiem.
Czas pieczenia 10 minut.
Agnieszka Kostecka
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.