Pierogi z truskawkami
Składniki:
400 g mąki
200 ml gorącej wody (np.150 ml wrzątku wymieszane z 50 ml letniej wody)
łyżka masła
jedno żółtko
Na nadzienie:
truskawki (na tą porcję ciasta powinno starczyć ich około 40 dkg)
cukier
szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiewamy, dodajemy miękkiego masła, żółtko. Siekamy. Dodajemy gorącej wody i energicznie mieszamy do połączenia składników. Jeśli ciasto niezbyt się lepi, podsypać je mąką. Ciasto wyrabiamy długo, do uzyskania jednolitej, elastycznej konsystencji. Ciasto nie powinno być zbite. Po wyrobieniu dzielimy je na mniejsze części, które wałkujemy i wycinamy kubeczkiem okręgi na nasze pierogi. Grubość ciasta - około 2 mm (zbyt cienkie będzie się rozpadało, zbyt grube będzie zagłuszało farsz). Truskawki myjemy, w miarę możliwości suszymy (nie mogą być mokre, bo pierogi nie będą się nam lepiły). Kroimy je na 4, 6 lub 8 części w zależności od wielkości truskawki. Teraz bierzemy jeden kółeczkowy kawałek ciasta, wkładamy na niego łyżeczką truskawki. Posypuje cukrem i zlepiam ostrożnie ranty ciasta.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, wrzucamy do garnka po jej zagotowaniu i gotujemy około 2-3 minut do wypłynięcia pierogów na wierzch. Pamiętajcie, aby nie wrzucić zbyt dużo pierogów na raz, bo będą się Wam rozlatywały.
z archiwum Wspólnoty
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.