Pieczone podudzia w sosie sojowym
Składniki:
około 8 - 10 podudzi, w zależności od liczebności rodziny
dobrej jakości sos sojowy
pieprz
sól
dla ostrości smaku można dodać chili
Sos czosnkowy:
4 ząbki czosnku
1 szklanka śmietany
sól
pieprz
zioła prowansalskie
odrobina chili
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. Podudzia zamarynować w sosie sojowym. Nie trzeba robić tego wcześniej, dobrej jakości sos powinien mieć konsystencję syropu i delikatnie oblepić mięso. Przyprawić i wyłożyć w piekarniku na gorącą blachę. Piec około 45 min od czasu do czasu mieszając. Czosnek wycisnąć do miseczki, połączyć ze śmietaną i przyprawić. Sos należy przygotować około 15 min przed podaniem, żeby składniki się przegryzły. Można tak jak ja podać z pieczonymi ziemniakami i warzywami. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.