Pulpety z kaszy jaglanej
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
10 pieczarek
natka pietruszki
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka curry
1 szklanka mleka
1 łyżka mąki
sól, pieprz
Wykonanie:
Kaszę ugotować na sypko. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną jedną cebulę i chwilę podsmażyć. Dodać starte na tarce pieczarki i udusić. Przyprawić solą i pieprzem. Do miski wsypujemy ugotowaną kaszę, uduszone pieczarki i posiekaną natkę, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Formować małe pulpety wielkości orzecha włoskiego. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać odrobinę bułki tartej -wszystko zależy od kaszy. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać posiekaną cebulę oraz czosnek i chwilę podsmażyć. Dodać mąkę i curry i ponownie chwilę podsmażyć cały czas mieszając aby nie zrobiły się grudki. Wlać mleko i doprowadzić do wrzenia. Jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać trochę więcej wody lub mleka. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Włożyć pulpety do sosu i gotować chwilę, żeby przeszły smakiem i aromatem curry. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Anna Lichawska
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.