Pianka lekka jak puch
Ciasto biszkoptowe:
2 jajka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
PIANKA:
6 białek
galaretka kiwi
galaretka owoce leśne
galaretka truskawkowa
galaretka malinowa
3 łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie
Ciasto:
Białka ubijamy z solą na sztywno. Osobno ubieramy żółtka z cukrem, wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Stopniowo delikatnie mieszając, dodajemy ubita pianę. Ciasto wlewamy na blachę (24x24cm) pieczemy ok. 15 min. w 180 st.. Studzimy.
Pianka:
Trzy galaretki rozpuszczamy, każdą w oddzielnej miseczce wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywna pianę. Dzielimy na 3 części. Do każdej dodajemy po tężejącej galaretce. Mieszamy. Na biszkopt wykładamy kolejno kolorowe pianki wstawiamy do lodówki na godzinę. Ostatnią tężejącą galaretkę wlewamy na ciasto. Odstawiamy na kilka godzin do stężenia.
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.