Makowiec japoński
Składniki:
1,5 szklanki maku (200 g)
4 jabłka
5 jajek
paczka rodzynek
opakowanie mieszanki kandyzowanych owoców
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka cukru pudru
aromat migdałowy
1 kostka margaryny
5 łyżek kaszy manny
5 łyżek mąki tortowej
szklanka mleka
Wykonanie:
Mleko zagotować, zalać mak, odstawić na godzinę. Mak odcedzić i zmielić 2 razy. Oddzielić białka od żółtek, żółtka utrzeć z Kasią i cukrem pudrem na jednolitą masę. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kaszę mannę, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i dodać do masy. Następnie dodać jabłka, mak, rodzynki i owoce oraz kilka kropel aromatu migdałowego. Białka ubić na sztywno i delikatnie, łyżką wymieszać z masą. Wylać na wysmarowaną tłuszczem i wyspaną bułką tartą formę i włożyć do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec 50 minut.
Ciasto można udekorować rozpuszczoną czekoladą albo polewą. Magda Oknińska
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.