reklama
reklama

Makowiec japoński

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Makowiec japoński - Zdjęcie główne

makowiec

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kulinaria - przepisy CzytelnikówDelikatne ciasto z makiem, wilgotne i aromatyczne.
reklama

Makowiec japoński

Składniki:

1,5 szklanki maku (200 g)
4 jabłka
5 jajek
paczka rodzynek
opakowanie mieszanki kandyzowanych owoców
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka cukru pudru
aromat migdałowy
1 kostka margaryny
5 łyżek kaszy manny
5 łyżek mąki tortowej
szklanka mleka

Wykonanie:

Mleko zagotować, zalać mak, odstawić na godzinę. Mak odcedzić i zmielić 2 razy. Oddzielić białka od żółtek, żółtka utrzeć z Kasią i cukrem pudrem na jednolitą masę. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kaszę mannę, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i dodać do masy. Następnie dodać jabłka, mak, rodzynki i owoce oraz kilka kropel aromatu migdałowego. Białka ubić na sztywno i delikatnie, łyżką wymieszać  z masą. Wylać na wysmarowaną tłuszczem i wyspaną bułką tartą formę i włożyć do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec 50 minut.

reklama

Ciasto można udekorować rozpuszczoną czekoladą albo polewą. Magda Oknińska

Więcej przepisów znajdziesz  ( TUTAJ)

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama