reklama
reklama

Litewskie bliny ziemniaczane

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: z archiwum Wspólnoty

Litewskie bliny ziemniaczane - Zdjęcie główne

foto z archiwum Wspólnoty

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kulinaria - przepisy Czytelników Ciasto można przygotować rano, może postać nawet pięć godzin
reklama

Litewskie bliny ziemniaczane

Składniki:

10 dużych ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
5 dag drożdży
1 szklanka ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru,
łyżka mąki,
sól

Opis wykonania:

Drożdże połączyć z cukrem i łyżką mąki, wlać ciepłą wodę, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, żeby drożdże ruszyły. Obrane, umyte ziemniaki zetrzeć na tarce, jak na placki ziemniaczane, nie odciskać. Dodać przesianą mąkę, wlać zaczyn. Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć, odstawić do wyrośnięcia. Ciasto można przygotować rano, może postać nawet pięć godzin. Rozgrzaną mocno patelnię (najlepiej z grubym dnem), smarować skórką od słoniny lub rozpuścić troszkę smalcu. Łyżką wazową nalać porcję ciasta i rozprowadzić po całej patelni, smażyć z obu stron na złocisty kolor. Najlepiej podawać z kwaśną śmietaną. Anna Lichawska

Więcej przepisów znajdziesz  ( TUTAJ)

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama