Litewskie bliny ziemniaczane
Składniki:
10 dużych ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
5 dag drożdży
1 szklanka ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru,
łyżka mąki,
sól
Opis wykonania:
Drożdże połączyć z cukrem i łyżką mąki, wlać ciepłą wodę, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, żeby drożdże ruszyły. Obrane, umyte ziemniaki zetrzeć na tarce, jak na placki ziemniaczane, nie odciskać. Dodać przesianą mąkę, wlać zaczyn. Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć, odstawić do wyrośnięcia. Ciasto można przygotować rano, może postać nawet pięć godzin. Rozgrzaną mocno patelnię (najlepiej z grubym dnem), smarować skórką od słoniny lub rozpuścić troszkę smalcu. Łyżką wazową nalać porcję ciasta i rozprowadzić po całej patelni, smażyć z obu stron na złocisty kolor. Najlepiej podawać z kwaśną śmietaną. Anna Lichawska
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.