Krajanka z malinami
Składniki:
- 4 jajka
- 15 dag cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 20 dag mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki mielonych migdałów
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
MASA:
- 1l kremówki
- 6 łyżeczek żelatyny
- 5 łyżeczek kakao (typu Puchatek)
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 torebki cukru waniliowego
1. Jajka ubijamy do utworzenia pulchnej masy. Dodajemy cukry i ubijamy, aż masa stanie się jeszcze bardziej pulchna. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, ubijamy. Dodajemy migdały, orzechy i posiekaną czekoladę. Delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na wyłożoną pergaminem blachę (23x32cm). Pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Studzimy, przekrawamy na 2 placki.
2. Żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach wrzątku. Kremówkę ubijamy z cukrami. Krótko miksujemy z żelatyną i kakao. Dodajemy 1/3 malin, mieszamy łyżką.
3. Połowę masy wykładamy na jeden placek, przykrywamy drugim plackiem i rozsmarowujemy resztę masy. Ciasto dekorujemy malinami i posypką. Chłodzimy.
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.