reklama
reklama

Kotlety z kaszy gryczanej

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Kotlety z kaszy gryczanej - Zdjęcie główne

kotlety z kaszy gryczanej

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kulinaria - przepisy Czytelników Podawać z surówkami lub sosami według własnego uznania
reklama

Kotlety z kaszy gryczanej

Składniki:
2 szkl. kaszy gryczanej
1 średni seler,(wg uznania)
2 średnie marchewki,
1 duża cebula,
2 jajka,
10 płaskich łyżek mąki,
1 pęczek natki pietruszki,
sól, przyprawa Kucharek
pieprz,
olej

Wykonanie:

Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie,
wystudzić.
Marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce o najgrubszych oczkach. 
Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Wszystkie warzywa poddusić na patelni tak, 
aby marchew z selerem zmiękły,
a cebula zrobiła się szklista. 
Wystudzić.
Natkę pietruszki posiekać.

Do miski wsypać przestudzoną kaszę oraz przesmażone warzywa, wsypać natkę, 
doprawić całość do smaku solą, kucharkiem i pieprzem.
Wbić jajka, dokładnie wymieszać.

Następnie dosypać mąkę i ponownie wymieszać, aby uzyskać jednolitą konsystencję.

Z powstałej masy formować kotlety takie jak z mielonego mięsa (najlepiej robić to lekko zwilżonymi dłońmi,
wtedy masa nie przykleja się)
i smażyć na rumiano z obu stron na gorącym oleju.

Podawać z surówkami lub sosami według własnego uznania.
Marzena Zawisza

Więcej przepisów znajdziesz  ( TUTAJ)

 

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama