Kotlety z kaszy gryczanej
Składniki:
2 szkl. kaszy gryczanej
1 średni seler,(wg uznania)
2 średnie marchewki,
1 duża cebula,
2 jajka,
10 płaskich łyżek mąki,
1 pęczek natki pietruszki,
sól, przyprawa Kucharek
pieprz,
olej
Wykonanie:
Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie,
wystudzić.
Marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce o najgrubszych oczkach.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Wszystkie warzywa poddusić na patelni tak,
aby marchew z selerem zmiękły,
a cebula zrobiła się szklista.
Wystudzić.
Natkę pietruszki posiekać.
Do miski wsypać przestudzoną kaszę oraz przesmażone warzywa, wsypać natkę,
doprawić całość do smaku solą, kucharkiem i pieprzem.
Wbić jajka, dokładnie wymieszać.
Następnie dosypać mąkę i ponownie wymieszać, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
Z powstałej masy formować kotlety takie jak z mielonego mięsa (najlepiej robić to lekko zwilżonymi dłońmi,
wtedy masa nie przykleja się)
i smażyć na rumiano z obu stron na gorącym oleju.
Podawać z surówkami lub sosami według własnego uznania.
Marzena Zawisza
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.