Jesienny Kociołek
Składniki:
2,5 kg karkówki wieprzowej
0,5 kg słoniny
1 kg ziemniaków
0,5 kg marchewki
2 papryki
3 cebule
1 cukinia
1 główka kapusty
1 szklanka wody
ulubione przyprawy do wieprzowiny i warzyw
Sposób przyrządzenia:
Słoninkę pokroić w grube plastry i wyłożyć nią dno kociołka, następnie włożyć liście kapusty zasłaniając dno oraz doprawione i pokrojone w grube plastry mięso (pół porcji). Wlać trochę wody. Następnie ułożyć warstwy z grubo pokrojonych warzyw. Każdą warstwę doprawić i wlać odrobinę wody. W trakcie układania ścianki kociołka wyścielić liśćmi kapusty, a gdy wszystkie składniki są już w środku, wszystko przykryć kapustą. Tak przygotowany kociołek przykryć i wstawić na mały ogień na prawie trzy godziny.
Podane składniki wystarczają do zapełnienia 10 litrów kociołka. To wariant jesienny, z dodatkiem warzyw, które właśnie są w ogródku.Małgorzata Szymańska
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.