Gruszki ziemniaczane
Masa ziemniaczana:
1 kg ziemniaków
20 dag mąki pszennej
1 cebula
sól
Ziemniaki u cebulę obrać i ugotować z solą. Odcedzić i dobrze ostudzić. Zimne przekręcić przez maszynkę. Zagnieść z mąką.
Farsz:
20 dag boczku
1 cebula
1-2 łyżki bułki tartej
Pokrojony boczek i cebulkę udusić na małej ilości oleju. Następnie przekręcić przez maszynkę i wymieszać z bułką tartą.
Sos:
30 dag pieczarek
1 cebula
1/2 opakowania serka mascarpone
suszone pomidory (nie z zalewy)
Pieczarki umyć, pokroić na plasterki i udusić na maśle z pokrojoną w kostkę cebulą. Pod koniec (po ok. 5 min) dodajemy półtorej łyżeczki suszonych pomidorów i serek macarpone.
Z masy ziemniaczanej formujemy kulkę, a z niej kształt gruszki. Od spodu łyżeczką nakładamy farsz. Zaklejamy miejsce wkładania farszu masą ziemniaczaną.
Gruszki smażymy w mocno rozgrzanym głębokim oleju (jak pączki), ok. 20 min. Jeśli tłuszcz jest wystarczająca gorący gruszki będą obracać się same w trakcie smażenia.
Po usmażeniu układamy gruszki na papierowym ręczniku, dla odsączenia z nadmiaru tłuszczu, każda oddzielnie, żeby się nie zdeformowały.
Od dołu do każdej gruszki wkładamy goździk,a górę dekorujemy listkiem laurowym.
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.