Ciasto malinowe z serem mascarpone
Składniki, 12 porcji:
1 paczka (215 g) ciastek owsianych
100 g wiórków kokosowych
100 g masła, roztopionego
4 łyżeczki żelatyny w proszku
1/3 szklanki ciepłej wody + dodatkowo 2-3 łyżki
500 g sera mascarpone
ziarenka z 1 laski wanilii i 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (niekoniecznie)
1 szklanka (220 g) drobnego cukru
300 ml śmietanki kremowej 30% lub 36%, schłodzonej
około 500 g malin
Przygotowanie:
Ciastka owsiane pokruszyć, dodać wiórki kokosowe i roztopione masło, wyrobić ręką dokładnie mieszając. Wyłożyć do formy o wymiarach 20x30 cm wyścielonej papierem do pieczenia i mocno ugnieść ręką wyrównując powierzchnię. Wstawić do lodówki na około pół godziny.
Żelatynę wymieszać z 1/3 szklanki wody, odstawić do napęcznienia na około 5 minut. Do misy miksera włożyć ser mascarpone, ziarenka wanilii, ekstrakt z wanilii, cukier. Ubijać przez około 2 minuty lub do czasu powstania jednolitej masy. Dodać śmietankę kremówkę i ubijać przez około 2 minuty, do czasu aż masa stanie się bardziej sztywna.
Namoczoną żelatynę razem z dodatkową wodą (2 - 3 łyżki) podgrzać (np. w mikrofali lub rondelku na małym ogniu). Mieszać aż ziarenka żelatyny całkowicie rozpuszczą się w wodzie. Ostudzić, żelatyna ma być lekko ciepła.
Za pomocą łyżki lub szpatułki delikatnie połączyć masę mascarpone z ostudzoną żelatyną. Wyłożyć na spód z ciastek i wyrównać powierzchnię. Ułożyć maliny i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Schładzać przez minimum 2-3 godziny, a najlepiej przez całą noc.
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.