reklama
reklama

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Opublikowano:
Autor:

Ciasto drożdżowe z kruszonką - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kulinaria - przepisy CzytelnikówTrochę trzeba poczekać, aż ciasto podwoi swoją objętość
reklama

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Składniki:
0,5 kg mąki
3/4 szklanki mleka  
0,5 szklanki cukru (można dodać mniej)
2 jajka
5 dag drożdży
0,5 szklanki oleju
rodzynki
zapach do ciasta np. cytrynowy (można wcisnąć trochę soku z cytryny)
cukier waniliowy

 
Kruszonka:
5 dag masła
pół małej łyżeczki cukru
5 dag mąki

Sposób przyrządzania:
Zaczyn: do szklanki wlać podgrzane mleko, dodać do mleka 5 dag pokruszonych drożdży i łyżeczkę cukru (ważne, by mieć dobre drożdże i świeże mleko). Gdy zaczyn wyrośnie, na stolnice wsypać 0,5 kg mąki, zrobić dołek, wlać zaczyn, 2 jajka, 0,5 szklanki cukru, zapach do ciasta (lub sok z cytryny 2 łyżki), cukier waniliowy wyrobić ręcznie - im dłużej tym lepiej, minimum 30 minut. Gdy już składniki się połączą i ciasto będzie wyrobione, dolewać stopniowo olej i zagniatać aż całość oleju (pół szklanki) zostanie wchłonięta przez ciasto. Dać rodzynki i wgnieść w ciasto. Przełożyć do formy w prodiżu lub kuchence elektrycznej. Poczekać aż ciasto podwoi swoją objętość 2-5 godz. Na wierzch ciasta wsypać kruszonkę. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut. Aleksandra Kowalik

reklama

Więcej przepisów znajdziesz  ( TUTAJ)

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama