Ciasto drożdżowe z kruszonką
Składniki:
0,5 kg mąki
3/4 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru (można dodać mniej)
2 jajka
5 dag drożdży
0,5 szklanki oleju
rodzynki
zapach do ciasta np. cytrynowy (można wcisnąć trochę soku z cytryny)
cukier waniliowy
Kruszonka:
5 dag masła
pół małej łyżeczki cukru
5 dag mąki
Sposób przyrządzania:
Zaczyn: do szklanki wlać podgrzane mleko, dodać do mleka 5 dag pokruszonych drożdży i łyżeczkę cukru (ważne, by mieć dobre drożdże i świeże mleko). Gdy zaczyn wyrośnie, na stolnice wsypać 0,5 kg mąki, zrobić dołek, wlać zaczyn, 2 jajka, 0,5 szklanki cukru, zapach do ciasta (lub sok z cytryny 2 łyżki), cukier waniliowy wyrobić ręcznie - im dłużej tym lepiej, minimum 30 minut. Gdy już składniki się połączą i ciasto będzie wyrobione, dolewać stopniowo olej i zagniatać aż całość oleju (pół szklanki) zostanie wchłonięta przez ciasto. Dać rodzynki i wgnieść w ciasto. Przełożyć do formy w prodiżu lub kuchence elektrycznej. Poczekać aż ciasto podwoi swoją objętość 2-5 godz. Na wierzch ciasta wsypać kruszonkę. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut. Aleksandra Kowalik
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.