reklama
reklama

Chłodnik z botwinki

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Chłodnik z botwinki - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kulinaria - przepisy CzytelnikówDo dekoracji i ulepszenia smaku można dodać ugotowane młode ziemniaczki
reklama

Chłodnik z botwinki

Składniki:

1 pęczek botwinki (z większymi buraczkami)
500 ml rosołu lub bulionu
400 g kefiru
400 g kwaśnej gęstej śmietany, może być 18%
posiekany szczypiorek
posiekany koperek
3-4 ogórki gruntowe
4-5 rzodkiewek
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka octu
ugotowana jajka
sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Umytą botwinkę drobno posiekać, buraczki pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce.

Zagotować bulion, dodać buraczki i grubsze łodygi botwinki, gotować pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania dodać pokrojone liście botwinki. Ponownie zagotować do miękkości, po czym całość dobrze wystudzić.

reklama

Do zimnego wywaru dodajemy kefir, zsiadłe mleko, posiekany szczypiorek i koperek, zmiażdżony i posiekany czosnek, starty na tarce (na grubych oczkach) ogórek i startą rzodkiewkę.

Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, octem i odrobiną cukru (niekoniecznie - wedle smaku).
Chłodnik podajemy z ugotowanym jajkiem. Można również dodać do dekoracji i ulepszenia smaku ugotowane młode ziemniaczki.
Agnieszka Zając

Więcej przepisów znajdziesz  ( TUTAJ)

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama