Chłodnik z botwinki
Składniki:
1 pęczek botwinki (z większymi buraczkami)
500 ml rosołu lub bulionu
400 g kefiru
400 g kwaśnej gęstej śmietany, może być 18%
posiekany szczypiorek
posiekany koperek
3-4 ogórki gruntowe
4-5 rzodkiewek
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka octu
ugotowana jajka
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Umytą botwinkę drobno posiekać, buraczki pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce.
Zagotować bulion, dodać buraczki i grubsze łodygi botwinki, gotować pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania dodać pokrojone liście botwinki. Ponownie zagotować do miękkości, po czym całość dobrze wystudzić.
Do zimnego wywaru dodajemy kefir, zsiadłe mleko, posiekany szczypiorek i koperek, zmiażdżony i posiekany czosnek, starty na tarce (na grubych oczkach) ogórek i startą rzodkiewkę.
Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, octem i odrobiną cukru (niekoniecznie - wedle smaku).
Chłodnik podajemy z ugotowanym jajkiem. Można również dodać do dekoracji i ulepszenia smaku ugotowane młode ziemniaczki.
Agnieszka Zając
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.