Reklama

Reklama

Cepeliny lub jak kto woli pyzy lub kartacze

Opublikowano:
Autor:

Cepeliny lub jak kto woli pyzy lub kartacze - Zdjęcie główne

Cepeliny

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kulinaria - przepisy Czytelników To popularne u nas danie na Litwie jest uważne za danie narodowe

Reklama

Cepeliny polane rumianą bułeczką


Składniki:

50 dag surowych oraz ugotowanych ziemniaków,

40 dag kiełbasy żywieckiej lub innej,

jajko,

3 łyżki masła,

4-5 łyżek bułki tartej,

sól

 

Sposób przygotowania:

Surowe ziemniaki obrać, opłukać i drobno zetrzeć. 
Masę odcisnąć. Sok z ziemniaków zlać,  
a skrobię z dna naczynia przełożyć do masy.
Ugotowane ziemniaki rozgnieść lub przemielić w maszynce.
Obie masy połączyć dodać jajko.
Posolić i wyrobić. 
Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, 
dodać trochę mąki pszennej. 
Z przygotowanego ciasta ziemniaczanego zrobić wałeczki o długości 10 cm lub mniejsze. 
Wrzucać partiami na posolony wrzątek, 
gotować 10 minut od momentu wypłynięcia.
Kiełbasę pokroić na kawałeczki, 
podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni. 
Zdjąć. 
Na tej samej patelni stopić masło. 
Zrumienić na nim tartą bułkę. 
Polać nią cepeliny. 
Posypać kawałkami kiełbasy. 
Podawać z surówką z kapusty. 
Teresa Kuzioła 

Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)

 

 

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy