reklama
reklama

Cepeliny lub jak kto woli pyzy lub kartacze

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Cepeliny lub jak kto woli pyzy lub kartacze - Zdjęcie główne

Cepeliny

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kulinaria - przepisy CzytelnikówTo popularne u nas danie na Litwie jest uważne za danie narodowe
reklama

Cepeliny polane rumianą bułeczką


Składniki:

50 dag surowych oraz ugotowanych ziemniaków,

40 dag kiełbasy żywieckiej lub innej,

jajko,

3 łyżki masła,

4-5 łyżek bułki tartej,

sól

 

Sposób przygotowania:

Surowe ziemniaki obrać, opłukać i drobno zetrzeć. 
Masę odcisnąć. Sok z ziemniaków zlać,  
a skrobię z dna naczynia przełożyć do masy.
Ugotowane ziemniaki rozgnieść lub przemielić w maszynce.
Obie masy połączyć dodać jajko.
Posolić i wyrobić. 
Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, 
dodać trochę mąki pszennej. 
Z przygotowanego ciasta ziemniaczanego zrobić wałeczki o długości 10 cm lub mniejsze. 
Wrzucać partiami na posolony wrzątek, 
gotować 10 minut od momentu wypłynięcia.
Kiełbasę pokroić na kawałeczki, 
podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni. 
Zdjąć. 
Na tej samej patelni stopić masło. 
Zrumienić na nim tartą bułkę. 
Polać nią cepeliny. 
Posypać kawałkami kiełbasy. 
Podawać z surówką z kapusty. 
Teresa Kuzioła 

reklama

Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)

 

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama