Cepeliny polane rumianą bułeczką
Składniki:
50 dag surowych oraz ugotowanych ziemniaków,
40 dag kiełbasy żywieckiej lub innej,
jajko,
3 łyżki masła,
4-5 łyżek bułki tartej,
sól
Sposób przygotowania:
Surowe ziemniaki obrać, opłukać i drobno zetrzeć.
Masę odcisnąć. Sok z ziemniaków zlać,
a skrobię z dna naczynia przełożyć do masy.
Ugotowane ziemniaki rozgnieść lub przemielić w maszynce.
Obie masy połączyć dodać jajko.
Posolić i wyrobić.
Gdyby ciasto było zbyt rzadkie,
dodać trochę mąki pszennej.
Z przygotowanego ciasta ziemniaczanego zrobić wałeczki o długości 10 cm lub mniejsze.
Wrzucać partiami na posolony wrzątek,
gotować 10 minut od momentu wypłynięcia.
Kiełbasę pokroić na kawałeczki,
podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni.
Zdjąć.
Na tej samej patelni stopić masło.
Zrumienić na nim tartą bułkę.
Polać nią cepeliny.
Posypać kawałkami kiełbasy.
Podawać z surówką z kapusty.
Teresa Kuzioła
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.