reklama
reklama

Ale jaja! ze Wspólnotą

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: pixabay.com

Ale jaja! ze Wspólnotą - Zdjęcie główne

foto pixabay.com

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kulinaria - przepisy Czytelników Jajka marynowane można przechowywać w lodówce do 2-3 miesięcy , jednak najlepiej spożyć je w ciągu pierwszego miesiąca
reklama

JAJA MARYNOWANE W OCCIE BALSAMICZNYM

2 jaja
2 plastry cebuli
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela
3 pieprzu ziarnistego

Zalewa:

1,5 szklanki wody
0,25 szklanki octu winnego lub spirytusowego (60 ml)
50 ml octu balsamicznego
0,5 szklanki cukru
1 łyżka soli
Jajka ugotować, ostudzić i obrać, starać się ich nie uszkodzić, żeby były całe. Poukładać w słoiku, ale w takim, żeby mogły swobodnie "pływać", żeby równomiernie się nam ubarwiły podczas marynowania. Dodać pomiędzy pokrojoną cebulę, liście laurowe, pieprz i ziele wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku, zagotować. Zalewę delikatnie ostudzić i zalać nią jajka, odczekać aż zupełnie ostygnie, przykryć i odstawić do lodówki na 5-7 dni.

 
JAJA MARYNOWANE W BURACZKACH

2 jaja
2 plastry cebuli
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela
3 pieprzu ziarnistego

Zalewa:

350 ml wody
0,25 szkl. octu (60 ml)
0,25 szkl. cukru
1/2 łyżki soli
1/2 łyżeczki kurkumy
20 ml koncentratu z buraków
Jaja ugotować, ostudzić i obrać tak, żeby były całe białka, musimy ostrożnie i delikatnie obierać jaja ze skorupek. Poukładać w słoiku, dodać pokrojoną w krążki cebulę, liście, ziele, pieprz. Składniki zalewy zagotować i zalać ciepłą zalewą jaja w słoiku, poczekać aż ostygnie i wstawić w chłodne miejsce.

 

JAJA MARYNOWANE Z KURKUMĄ

2 jaja
2 plastry cebuli
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela
3 pieprzu ziarnistego

Zalewa:

350 ml woda
0,25 szkl. octu (60 ml)
0,25 szkl. cukru
1/2 łyżki soli
1/2 łyżeczki kurkumy
Jaja ugotować, ostudzić i obrać tak, żeby były całe białka, musimy ostrożnie i delikatnie obierać jaja ze skorupek. Poukładać w słoiku, dodać pokrojoną w krążki cebulę, liście, ziele, pieprz. Składniki zalewy zagotować i zalać ciepłą zalewą jaja w słoiku, poczekać aż ostygnie i wstawić w chłodne miejsce.

 

JAJA MARYNOWANE

2 jaja
2 plastry cebuli
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela
3 pieprzu ziarnistego

Zalewa:
350 ml wody
0,25 szklanki octu (60 ml)
0,25 szklanki cukru
1/2 łyżki soli

Jaja ugotować, ostudzić i obrać tak, żeby były całe białka, musimy ostrożnie i delikatnie obierać jaja ze skorupek poukładać w słoiku, dodać pokrojoną w krążki cebulę, liście, ziele, pieprz składniki zalewy zagotować i zalać ciepłą zalewą jaja w słoiku, poczekać aż ostygnie i wstawić w chłodne miejsce.

Więcej przepisów znajdziesz  ( TUTAJ)

 (przepisy z archiwum Wspólnoty)

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama