JAJA MARYNOWANE W OCCIE BALSAMICZNYM
2 jaja
2 plastry cebuli
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela
3 pieprzu ziarnistego
Zalewa:
1,5 szklanki wody
0,25 szklanki octu winnego lub spirytusowego (60 ml)
50 ml octu balsamicznego
0,5 szklanki cukru
1 łyżka soli
Jajka ugotować, ostudzić i obrać, starać się ich nie uszkodzić, żeby były całe. Poukładać w słoiku, ale w takim, żeby mogły swobodnie "pływać", żeby równomiernie się nam ubarwiły podczas marynowania. Dodać pomiędzy pokrojoną cebulę, liście laurowe, pieprz i ziele wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku, zagotować. Zalewę delikatnie ostudzić i zalać nią jajka, odczekać aż zupełnie ostygnie, przykryć i odstawić do lodówki na 5-7 dni.
JAJA MARYNOWANE W BURACZKACH
2 jaja
2 plastry cebuli
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela
3 pieprzu ziarnistego
Zalewa:
350 ml wody
0,25 szkl. octu (60 ml)
0,25 szkl. cukru
1/2 łyżki soli
1/2 łyżeczki kurkumy
20 ml koncentratu z buraków
Jaja ugotować, ostudzić i obrać tak, żeby były całe białka, musimy ostrożnie i delikatnie obierać jaja ze skorupek. Poukładać w słoiku, dodać pokrojoną w krążki cebulę, liście, ziele, pieprz. Składniki zalewy zagotować i zalać ciepłą zalewą jaja w słoiku, poczekać aż ostygnie i wstawić w chłodne miejsce.
JAJA MARYNOWANE Z KURKUMĄ
2 jaja
2 plastry cebuli
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela
3 pieprzu ziarnistego
Zalewa:
350 ml woda
0,25 szkl. octu (60 ml)
0,25 szkl. cukru
1/2 łyżki soli
1/2 łyżeczki kurkumy
Jaja ugotować, ostudzić i obrać tak, żeby były całe białka, musimy ostrożnie i delikatnie obierać jaja ze skorupek. Poukładać w słoiku, dodać pokrojoną w krążki cebulę, liście, ziele, pieprz. Składniki zalewy zagotować i zalać ciepłą zalewą jaja w słoiku, poczekać aż ostygnie i wstawić w chłodne miejsce.
JAJA MARYNOWANE
2 jaja
2 plastry cebuli
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela
3 pieprzu ziarnistego
Zalewa:
350 ml wody
0,25 szklanki octu (60 ml)
0,25 szklanki cukru
1/2 łyżki soli
Jaja ugotować, ostudzić i obrać tak, żeby były całe białka, musimy ostrożnie i delikatnie obierać jaja ze skorupek poukładać w słoiku, dodać pokrojoną w krążki cebulę, liście, ziele, pieprz składniki zalewy zagotować i zalać ciepłą zalewą jaja w słoiku, poczekać aż ostygnie i wstawić w chłodne miejsce.
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
(przepisy z archiwum Wspólnoty)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.