reklama
reklama

Lubelski przysmak będzie miał swoje święto. Już w najbliższy weekend

Opublikowano:
Autor:

Lubelski przysmak będzie miał swoje święto. Już w najbliższy weekend - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Z LublinaPo raz pierwszy w Lublinie odbędzie się „Dzień Cebularza”, czyli święto lubelskiego przysmaku. W programie m.in.: warsztaty, spacery, instalacje artystyczne, mapping oraz degustacje.
reklama

- Znany wszystkim mieszkankom i mieszkańcom Lubelszczyzny pszenny placek z cebulą i makiem stał się inspiracją do stworzenia nowego, miejskiego wydarzenia. „Dzień Cebularza” będzie zarówno doskonałą okazją do odkrywania na nowo tego charakterystycznego, lubelskiego wypieku, jak i okazją do poznania jednego z najbardziej charakterystycznych smaków naszego miasta. Serdecznie zachęcam wszystkich zainteresowanych do udziału w zaplanowanych atrakcjach - mówi Beata Stepaniuk-Kuśmierzak, zastępczyni prezydenta Miasta Lublin ds. kultury, sportu i partycypacji.

reklama

Wydarzenie rozpocznie się w piątek (21 czerwca). Tego dnia będzie można kupić cebularze w partnerskich piekarniach. W wybranych lokalach gastronomicznych pojawi się specjalne menu z cebularzem w roli głównej lub nim zainspirowane. Dodatkowo odbędzie się spacer z Przewodnikiem Inspiracji, który zostanie zwieńczony mappingiem na fasadzie Wieży Trynitarskiej. Podróżni, którzy tego dnia przyjadą do Lublina zostaną „przywitani” cebularzem na Dworcu Lublin

- Turystyka kulinarna zatacza coraz szersze kręgi, a skojarzenia danego miejsca z produktem stanowiącym jego kulinarne dziedzictwo, zyskują coraz większe znaczenie, stając się pewnego rodzaju etykietą, rozpoznawalną przez turystki i turystów. Stąd pomysł na nowe miejskie wydarzenie, które będzie wpisywało się w ten trend, poprzez promocję cebularza – jednego z najbardziej znanych produktów tradycyjnych Lubelszczyzny - mówi Marcin Kęćko, dyrektor Biura Rozwoju Turystyki Urzędu Miasta Lublin.

reklama

Główne atrakcje wydarzenia przewidziano w sobotę (22 czerwca). Odbędą się dwa spacery z przewodnikami, nawiązujące do kulinariów Lublina, pokazy w Regionalnym Muzeum Cebularza oraz warsztaty kulinarne w Miejscu Inspiracji – Perłowej Pijalni Piwa, która zaprosi na wspólne przyrządzanie lodów cebulowych oraz dań będących wariacją na temat cebularza. Na wydarzenia obowiązują zapisy, a liczba miejsc jest ograniczona. Dodatkowo na pl. Łokietka będzie można skosztować cebularzy pochodzących z lubelskich piekarni, a w mieście pojawią się tematyczne instalacje artystyczne. Przez cały dzień w Centrum Inspiracji Turystycznej przy ul. Jezuickiej 1/3 będzie można pobrać specjalną grę miejską. Na zakończenie Dnia Cebularza, na fasadzie Wieży Trynitarskiej ponownie pojawi się mapping, zapraszający na wspólne świętowanie w roku następnym. „Dzień Cebularza” organizowany jest przez Miasto Lublin oraz Lubelską Organizację Turystyczną „Metropolia Lublin”.

reklama

Harmonogram oraz wszelkie informacje o zapisach na poszczególne atrakcje znajdują się na stronie www.lublin.eu/cebularz

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama