Tegoroczna edycja święta ma rangę wojewódzką, co pozwoli nie tylko na rozszerzenie zasięgu promocji lubelskiego pszczelarstwa i osiągnięć w regionalnej produkcji miodu, ale także na wykreowanie atrakcyjnego wizerunku naszego regionu jako miejsca wielu tradycji związanych z zawodem bartnika. Miejsca, gdzie pszczoła wytwarza najlepszy miód.
Warto też wiedzieć, że Lubelskie zajmuje:
-
miejsce w kraju pod względem:
- produkcji miodu – ok. 3,4 tys. ton rocznie (15% krajowej produkcji miodu)
- liczby rodzin pszczelich – 196,5 tys. (czyli 12% wszystkich w kraju)
-
miejsce pod względem:
- liczby pszczelarzy – 7160 (czyli 10% wszystkich w kraju)
- liczby pasiek zawodowych – 37 (11% wszystkich pasiek zawodowych w kraju)
-
miejsce w Polsce pod względem:
- napszczelenia – 7,8 rodzin na km2 (średnio w Polsce 5,2)
- średniej wielkości pasiek – 27,5 rodzin na pasiekę (w kraju – 22).
- korowód z pocztami sztandarowymi i orkiestrą przez Starówkę,
- degustacja tradycyjnych potraw regionalnych,
- prelekcja prof. Grzegorza Borsuka nt. ekologicznych aspektów pszczelarstwa,
- pokaz mody pszczelarskiej,
- konkurs wiedzy pszczelarskiej.