reklama
reklama

Sezon na szparagi. Dlaczego właśnie teraz warto postawić na te zielone warzywa? Sprawdź i spróbuj!

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Sezon na szparagi. Dlaczego właśnie teraz warto postawić na te zielone warzywa? Sprawdź i spróbuj!  - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościRozpoczął się sezon na szparagi. Niektórzy uważają je za towar luksusowy i omijają szerokim łukiem. Niepotrzebnie, ponieważ nie są aż tak drogie, jak się może wydawać, za to bardzo bogate w składniki odżywcze. I przede wszystkim: odpowiednio przygotowane są naprawdę smaczne!
reklama

Niestety, świeże szparagi są dostępne bardzo krótko, dlatego już teraz warto je wpisać na listę produktów do kupienia. Musimy jednak pamiętać, że warzywa bardzo szybko tracą swoje cenne właściwości, dlatego warto je przygotowywać krótko po kupieniu.

CZYTAJ TAKŻE: W jakich cenach kupimy owoce, warzywa i inne produkty na Lubelskiej Giełdzie Elizówka?

Marzena Nikitów, kucharka z długoletnim stażem, która obecnie przygotowuje posiłki dla dzieci w szkole, zapewnia, że najlepszy czas na jedzenie szparagów to maj i czerwiec. Przekonuje, że wtedy są najsmaczniejsze.

reklama

Sezon na szparagi. Zielone czy białe? 

Do dyspozycji mamy dwie odmiany - zieloną i białą. Obie są równie smaczne. Obecnie na bazarkach warzywnych za półkilogramowy pęczek zapłacimy ok. 15 złotych (cena może się oczywiście wahać w zależności od miejsca).

100 gramów tych warzyw ta tylko 15 kalorii. Wraz z posiłkiem do naszego organizmu trafia "garść" świeżych witamin: A i C. Do tego karoten, fosfor, potas. Ponadto szparagi przyspieszają przemianę materii, mają działanie antyrakowe, oczyszczają nasz organizm z toksyn i wspomagają pracę nerek oraz wątroby. Tych pozytywów jest taki wiele, że nawet ci, którzy do tej pory szparagów unikali, powinni pójść na stragan i kupić pęczek na obiad.

reklama

Kucharka radzi, aby przed kupieniem sprawdzić, czy oferowany produkt jest świeży. Jak to zrobić? Zobaczmy przede wszystkim, czy nie są spleśniałe. Idealny produkt, który później trafi na nasz talerz, musi być sprężysty. Główka szparaga nie powinna być poszarpana ani rozwarstwiona. W przypadku białych szparagów trzeba zwrócić uwagę na kolor główki - powinna mieć taki sam odcień jak reszta szparaga, a więc biały lub kremowy. Końcówki natomiast nie powinny być zdrewniałe ani spękane, a łodygi przy pocieraniu powinny skrzypieć.

reklama

Szparagi musimy przechowywać w lodówce, najlepiej nie dłużej niż 3 dni. Pamiętajmy, aby ich końcówki owinąć w wilgotną ściereczkę.

Marzena Nikitów wyjaśnia, że warzywa powinniśmy gotować pionowo, główką do góry (nie powinny być zanurzone). Do garnka dodajemy sól, łyżeczkę cukru oraz odrobinę masła. Zielone szparagi gotujemy od czterech do dziesięciu minuty, białe - od ośmiu do piętnastu. Pamiętajmy, aby ich nie przegotować (przed wyciągnięciem sprawdźmy miękkość widelcem). Białe warzywa musimy obrać ze skórki.

Kilka istotnych porad na temat szparagów - myjemy je pod strumieniem zimnej wody. Gotujemy je, wkładając do wrzacej wody. Warzywa te możemy jeść również na surowo. A jeżeli chodzi o przepisy jest ich mnóstwo. Nie musimy ich podawać ugotowanych i polanych bułką tartą.

reklama

Najlepsze przepisy na szparagi 

Poznajcie nasze propozycje dań ze szparagami.

Zupa krem ze szparagów zielonych – przepis (pochodzi ze strony garneczki.pl)

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów,
  • cebula,
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól i pieprz,
  • natka pietruszki,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • jogurt naturalny.

Wykonanie:

  1. Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów. W przypadku młodych, zielonych szparagów, nie ma potrzeby ich obierania. Jeśli szparagi są grubsze i bardziej łykowate, możesz obrać je ze skórki. Pokrój pędy na kawałki, odkrojone główki odłóż na bok.
  2. Cebulę posiekaj, wrzuć do garnuszka i zeszklij na 2 łyżkach masła.
  3. Do garnka z cebulą dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone łodyżki szparagów podsmaż przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Zalej bulionem warzywnym i zagotuj. Duś pod przykryciem. Po 5 minutach gotowania dodaj główki zielonych szparagów i duś dalej 5-10 minut, do miękkości wszystkich składników.
  5. Za pomocą blendera kuchennego zmiksuj wszystkie składniki z garnuszka.
  6. Dopraw szczyptą startej na tarce gałki muszkatołowej i garścią posiekanej natki pietruszki.
  7. Jeśli chcesz zagęścić zupę, dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody.
  8. Możesz dodać także łyżkę jogurtu naturalnego.

Sposób podania: podawaj z chrupiącymi, małymi grzankami, prażonymi pestkami dyni lub z kawałkami sera pleśniowego.

Łosoś ze szparagami zapiekany w cieście (przepis pochodzi ze strony kuchniaagaty.pl)

Składniki:
  • ciasto francuskie - 1 opakowanie
  • filet z łososia - 350 g
  • szparagi zielone - 1 pęczek
  • śmietana kwaśna - 3 łyżki
  • koperek - 2 łyżki, drobno posiekany
  • musztarda ziarnista - 1 łyżeczka
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • jajko - 1 szt.
  • sól, pieprz - do smaku.
Wykonanie:
Z łososia odkrój skórę, ułóż na płacie ciasta francuskiego. Posól i pobierz. Na wierzchu ułóż szparagi, pozbawione twardych końcówek. Śmietanę wymieszaj z koperkiem, musztardą i sokiem z cytryny, dopraw do smaku. Sos rozprowadź na szparagach. Łososia zawiń w ciasto, sklej brzegi, wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na 20 minut. Podawaj od razu.
 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama