Reklama

Czekoladowo – borowikowe wspominanie Sienkiewicza

Opublikowano: czw, 3 mar 2016 15:54
Autor: | Zdjęcie: Tomasz Machoń

Czekoladowo – borowikowe wspominanie Sienkiewicza - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości 24 lutego odbyły się Drużynowe Mistrzostwa Polski Szkół Cukierniczych na targach Expo Sweet w Warszawie. Do boju stanęło dwanaście par cukierników. Zwycięzcami zostali Agata Wolfram i Aleksy Zgierski z Technikum Zespołu Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie. Słodko - borowikowe dzieło lubelskich uczniów podbiło serca jury.

Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie deseru oraz tortu, który nawiązywałby do życia i twórczości Henryka Sienkiewicza.

Zwycięzcom z Lublina pomagał Mistrz Cukierniczy Tomasz Machoń z Cukierni Staropolskiej w Lublinie.  Z Agatą i  Aleksym przygotowania do konkursu przygotowania trwały pól roku. Młodzi cukiernicy z Lublina jako swoje motto wybrali \"Sursum corda\" (w górę serca). Dlaczego wybór padł właśnie na nie? 

Przygotowania do konkursu poprzedziły rozmowy z nauczycielkami języka polskiego, jak również  sama lektura. W twórczości Henryka Sienkiewicza przeważa motyw batalistyczny. Okrzyk \"Sursum corda\" towarzyszył wezwaniom do walki - tłumaczy Tomasz Machoń.  Serca stanowiły podstawę tortu, motyw militarny to dwa nagie miecze - dodaje. 
Wątek literacki  przygotowanym deserze  - kałamarz i pióro, oblane czekoladą. Wszystko to w kremie borowikowym. Grzybowy deser podany został z musem malinowym i ze świeżymi malinami. Spód upieczony został na bazie orkiszu.

Słodkie dzieło cukierników stworzyło historię nawiązującą do życia ówczesnych żołnierzy. Użyte w deserze i torcie składniki: grzyby i maliny doskonale odzwierciedlały ich wędrowne życie.

Werdykt jury w Tegorocznych Mistrzostwach Polski Szkół Cukierniczych pokazał na jak wysokim poziomie stoi lubelskie cukiernictwo. Serdeczne gratulacje. 


UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE