Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie deseru oraz tortu, który nawiązywałby do życia i twórczości Henryka Sienkiewicza.
Zwycięzcom z Lublina pomagał Mistrz Cukierniczy Tomasz Machoń z Cukierni Staropolskiej w Lublinie. Z Agatą i Aleksym przygotowania do konkursu przygotowania trwały pól roku. Młodzi cukiernicy z Lublina jako swoje motto wybrali \"Sursum corda\" (w górę serca). Dlaczego wybór padł właśnie na nie?
Przygotowania do konkursu poprzedziły rozmowy z nauczycielkami języka polskiego, jak również sama lektura. W twórczości Henryka Sienkiewicza przeważa motyw batalistyczny. Okrzyk \"Sursum corda\" towarzyszył wezwaniom do walki - tłumaczy Tomasz Machoń. Serca stanowiły podstawę tortu, motyw militarny to dwa nagie miecze - dodaje.
Wątek literacki przygotowanym deserze - kałamarz i pióro, oblane czekoladą. Wszystko to w kremie borowikowym. Grzybowy deser podany został z musem malinowym i ze świeżymi malinami. Spód upieczony został na bazie orkiszu.
Słodkie dzieło cukierników stworzyło historię nawiązującą do życia ówczesnych żołnierzy. Użyte w deserze i torcie składniki: grzyby i maliny doskonale odzwierciedlały ich wędrowne życie.
Werdykt jury w Tegorocznych Mistrzostwach Polski Szkół Cukierniczych pokazał na jak wysokim poziomie stoi lubelskie cukiernictwo. Serdeczne gratulacje.
Czekoladowo – borowikowe wspominanie Sienkiewicza
Opublikowano:
Autor:
Lublin24
| Zdjęcie: Tomasz Machoń
Przeczytaj również:
Wiadomości 24 lutego odbyły się Drużynowe Mistrzostwa Polski Szkół Cukierniczych na targach Expo Sweet w Warszawie. Do boju stanęło dwanaście par cukierników. Zwycięzcami zostali Agata Wolfram i Aleksy Zgierski z Technikum Zespołu Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie. Słodko - borowikowe dzieło lubelskich uczniów podbiło serca jury.
Polecane artykuły:
wróć na stronę główną
ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.