Reklama

Zima w Twojej kuchni: przepisy na grzańca

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: Mateusz Paśkucki

Zima w Twojej kuchni: przepisy na grzańca - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kultura Zimowe temperatury dają Ci się we znaki, a fala przeziębienia zbiera żniwo wśród Twoich znajomych? Sprawdź pięć naszych rozgrzewających propozycji!

Grzane piwo – klasyka gatunku

Wprawdzie w sklepach można dostać gotowe mieszanki przypraw do grzańca, jednak my zachęcamy do polegania na własnym guście i stosowania świeżych produktów. Dzięki temu zachowamy kontrolę nad proporcjami składników i będziemy mogli za każdym razem modyfikować przepis wedle własnych upodobań.
Ponadto rezygnując ze sproszkowanych przypraw, zachowamy ładny, klarowny wygląd napoju. Do przygotowania klasycznego grzańca przydadzą nam się:

• 1 jasne piwo
• 3 łyżki miodu
• 1 pomarańcza
• łyżeczka goździków
• 1 laska cynamonu
• świeży imbir

Pomarańczę obieramy, kroimy na małe cząsteczki, a skórkę ścieramy. Mały kawałek imbiru kroimy w cienkie talarki. Piwo wlewamy do garnka i dodajemy do niego wszystkie składniki. Całość gotujemy około 15 minut na bardzo małym ogniu. Uważamy, żeby nie doprowadzić wywaru do wrzenia. Przed podaniem warto spróbować naszego grzańca i doprawić wedle uznania. Gotowy napój rozlewamy do kufli o grubym szkle. Warto przedtem sparzyć naczynie wrzątkiem, żeby grzaniec dłużej utrzymywał pożądaną temperaturę. Grzańca przyozdabiamy plastrami pomarańczy i kawałkiem kory cynamonu.

Grzane wino bardzo rozgrzewające

Do walki z okresem przeziębień polecamy wyjątkowo rozgrzewającą wersję wzbogaconą o kieliszek mocnego alkoholu i rozmaryn o działaniu przeciwzapalnym:

• 500ml czerwonego wina półwytrawnego
• 1 pomarańcza
• skórka z cytryny
• gałązka rozmarynu
• kilka goździków
• 5 ziaren czarnego pieprzu
• laska cynamonu
• kieliszek brandy
• syrop malinowy
• plastry cytryny

Pomarańczę kroimy w plastry. Kilka z nich zostawiamy do przyozdobienia szklanki, pozostałe zalewamy winem i dodajemy wszystkie składniki oprócz syropu i brandy. Na małym ogniu gotujemy całość przez 10 minut, podobnie jak w przypadku grzanego piwa, uważając, by nie doprowadzić napoju do wrzenia.
Pod koniec dodajemy syrop malinowy wedle uznania (można zastąpić go białym lub trzcinowym cukrem) oraz brandy. Wzorem skandynawskiego glögga dla urozmaicenia smaku można dodać bakalie, przykładowo migdały i rodzynki. Grzaniec efektownie będzie wyglądać podany ze świeżymi gałązkami rozmarynu i plastrem cytryny.




Grzane wino białe


Alternatywą dla czerwonego grzańca może być jego wersja z białego wina. Można przyrządzić ją analogicznie do poprzedniego przepisu, my jednak proponujemy mniej korzenną, delikatniejszą opcję na bazie półsłodkiego białego wina:

• 500ml białego półsłodkiego wina
• sok z czterech mandarynek
• garść rodzynek
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• gwiazdka anyżu
• pół łyżeczki gałki muszkatołowej
• kilka listków świeżej mięty cytrynowej lub pieprzowej

W garnku zagrzej wino (10 minut na małym ogniu) ze wszystkimi dodatkami z wyjątkiem mięty i miodu.
Na koniec dosłódź cukrem wanilinowym, a w razie potrzeby łyżką miodu. Nie każdemu odpowiada specyficzny posmak anyżu, więc jeśli chcesz, spokojnie możesz z niego zrezygnować. Szklanki z gotowym grzańcem udekoruj listkami mięty i plastrem pomarańczy.

Grzany cydr


Słodki, orzeźwiający, jabłkowy. Cydr sam w sobie zalicza się do lżejszych, niskoprocentowych alkoholi produkowanych już od starożytności. Na rynku można znaleźć liczne cydry aromatyzowane w różnych wersjach, na przykład truskawkowy czy o smaku owoców leśnych. My proponujemy lekkiego grzańca na bazie klasycznego cydru jabłkowego:

• 1l cydru
• pół szklanki soku z cytryny
• skórka z cytryny
• 1 pomarańcza
• 3 łyżki miodu
• zielone jabłko

W garnku gotujemy cydr z sokiem i skórką z cytryny. Pomarańczę kroimy w plastry i dodajemy do wywaru. Całość gotujemy około 20min pod przykryciem na małym ogniu. Pod koniec dodajemy miód. Gotowy napój rozlewamy do szklanek i dekorujemy plasterkami jabłka. Aby nadać naszemu napojowi bardziej „grzańcowy” posmak, możemy pokusić się o dodanie do gotującego się wywaru dwóch lasek cynamonu, garści goździków i gwiazdek anyżu.

Grog

Tradycja tego trunku sięga XVIII wieku. Zrodziła się na jednym z okrętów Royal Navy, natomiast zwyczaj podawania go w brytyjskiej marynarce przetrwał aż do lat 70. ubiegłego stulecia. Przepis zawdzięczamy wiceadmirałowi Edwardowi Vernonowi, który mając świadomość negatywnych skutków nadmiernego spożywania przez marynarzy czystego rumu, postanowił rozcieńczyć go wodą i sokiem z limonki. Grog nie tylko fantastycznie rozgrzewał i dobrze sprawdzał się jako alternatywa dla czystego rumu, ale dodatkowo pokrywał zapotrzebowanie na witaminę C. Nie ma powodu, żeby z jego dobrodziejstw nie skorzystać również dzisiaj w zaciszu własnego domu. Do przygotowania grogu dla dwojga wystarczą:

• 100ml ciemnego rumu
• sok z całej limonki lub cytryny
• sok z całej pomarańczy
• 200ml wrzątku
• łyżka cukru trzcinowego.

Sok z cytrusów wymieszaj dokładnie z cukrem, a następnie z rumem. Na końcu zalej całość wrzątkiem. Do udekorowania możesz użyć plasterka cytryny lub kawałka laski cynamonu. Grzańce pozostawiają szerokie pole do popisów kulinarnych – mieszaj, dodawaj, baw się! Zachęcamy do poszukiwania swojej ulubionej wariacji na temat grzańca i dzielenia się z nami wynikami swoich eksperymentów.

A jakie grzańce serwują lubelskie lokale? Dowiesz się niebawem z naszej relacji, na którą już teraz gorąco zapraszamy!



lublin24.pl



Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE