Dla czterech osób
500 gramów drobiowej wątróbki
2 łyżki mąki
łyżka oleju
2 łyżki masła
cebula
kwaśne jabłko albo kruszka
łyżka rodzynek
kieliszek białego półwytrawnego wina
do podania:
grzanki albo kopytka
Nie zawsze jest pod ręką, najlepsza moim zdaniem, wątróbka cielęca, po którą jestem gotów jeździć kilometrami. Ale już bez żadnych trudności można nawet w popularnych sklepach kupić świeżą wątróbkę kaczą, gęsią albo indyczą. I to w zupełnie przyzwoitej cenie.
Dobra, fartuch na szyję, nóż w garść i działamy.
Wątróbkę oczyszczamy z wszelkich błon. Płuczemy pod bieżącą wodą. Na godzinę namaczamy w wodzie pół na pół z mlekiem. Jeszcze raz płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i masło. Chcemy, żeby aromat był maślany, olej jest tylko po to, żeby nic się nam nie przypaliło. Wkładamy mięso. Smażymy po 3 minuty z każdej strony. Ostrożnie: wątróbka na patelni potrafi narozrabiać: skwierczy, strzela tłuszczem, pamiętajmy o fartuchu, ja wszystko robię schowany za pokrywką patelni.
Broń Boże, nie smażmy zbyt długo: nie martwmy się, że jest nieco krwista w środku, jeśli damy jej po smażeniu odpocząć, sama "dojdzie". Dopiero usmażoną pieprzymy i solimy. Jeśli posoli się surową (zwłaszcza wieprzową!), to paskudnie stwardnieje.
Zdejmujemy mięso i zostawiamy w jakimś dość ciepłym miejscu. Teraz dodatki. Pomysłów może być wiele. Klasyczne to cebula i jabłko. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w cieniutkie półplasterki cebulę, po chwili takie same kawałki kwaśnego jabłka albo gruszki. Na sam koniec może jeszcze kilka rodzynek namoczonych w białym winie, razem z winem oczywiście. Chwilę dusimy razem, przyprawiamy delikatnie czosnkiem, grubo tłuczonym pieprzem i solą.
Podać można rozmaicie. Jeśli chcę podać jako przystawkę, kroję wątróbkę w kawałki, układam na grzance, na niej dopiero sos z cebulą i gruszką, dla koloru kilka owoców z żurawiny i gałązka czegoś zielonego. A jeżeli jako danie główne, to cudownym partnerem do naszego dzieła okażą się kopytka albo kluski śląskie.
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.