Zupa serowa
Składniki:
1,5 l wywaru lub wody
4 serki topione po 100 g
100 g szynki wędzonej lub chudego boczku
2 pokrojone w kostkę cebule
2 ząbki czosnku
30 dag pieczarek
1 łyżka masła lub oleju
grzanki, sól, pieprz
Wykonanie:
Wędlinę pokroić w drobne paseczki i razem z pokrojoną cebulą i posiekanym czosnkiem przysmażyć na maśle lub oleju. Uważać, żeby nie przypalić, bo czosnek za długo smażony zrobi się gorzki. Całość zalać wywarem.
Pieczarki pokroić w paski i udusić oddzielnie na niewielkiej ilości oleju, po czym dodać do wywaru.
Serki topione najlepiej wcześniej rozrobić w niewielkiej ilości ciepłego wywaru. Rozmieszane serki dolać do wywaru. Chwilę pogotować i przyprawić do smaku. Podawać w miseczkach z dużą ilością grzanek. Jeżeli zamiast wywaru użyje się wody, to można dodać kostki rosołowe. Kto nie lubi grzanek, może jeść z pieczywem.
Monika Zakrzewska
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.