Zdrowe i smaczne grillowanie cz. 2
Pieczenie na grillu
1. Warzywa piecz najlepiej na tacce. Przedtem zanurz je na 2-3 godziny w marynacie, bez soli. Są gotowe, gdy widelec wchodzi bez oporu. Z grilla najbardziej smakują: cukinia, pieczarki, bakłażany, pomidory w całości, papryka. Pieczony w całości czosnek nie podrażni wątroby. Zasmakuje nawet tym, którzy go unikają ze względu na zapach (prawie niewyczuwalny w tej postaci). Miękkie ząbki można jeść same lub rozsmarowane na chlebie w formie aromatycznej pasty.
2. Do ryb najlepsza jest specjalna forma, która ułatwia obracanie. Ma kształt ryby, więc doskonale przylega. Pamiętaj, że mięso rozchylone nożem powinno być szkliście białe. To znak, że danie jest już gotowe do jedzenia. Jego smak podniesie imbir i gorczyca.
3. Drób dziel na porcje: skrzydełka, udka, piersi. Zawsze sprawdzaj czy są wypieczone - przy kościach nie powinien się wydzielać różowy płyn. Przed pieczeniem mięso natrzyj zmieloną ostrą lub słodką papryką, przyprawą curry lub posyp rozmarynem.
4. Mięso - cielęcinę i wieprzowinę trzeba dobrze wypiec, wołowinę można podawać „na krwisto". Uważaj, by biała kiełbasa nie pozostała surowa w środku (grozi ci zatrucie pokarmowe).
5. Pieczywo także nadaje się do grillowania. Nawet czerstwy chleb posmarowany oliwą i posypany czosnkiem po upieczeniu smakuje wspaniale.
Szaszłyk wołowy z surową cebulką
500 g polędwicy wołowej
2 szalotki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
pieprz
Mięso umyj, osusz i pokrój w słupki, a następnie posyp je cukrem i polej olejem, na końcu dobrze wszystko wymieszaj. Szalotki obierz i pokrój na drobną kostkę, a czosnek obierz i dobrze go rozgnieć, a następnie wymieszaj oba składniki z sosem sojowym, mąką i pieprzem. Zalej mięso zrobioną wcześniej marynatą i wstaw do lodówki na pół godziny. Osącz mięso z marynaty i nadziej je na szpadki. Grilluj szaszłyki po 3 minuty z każdej strony. Obierz i pokrój cebulę w grubą kostkę i posyp nią gotowe szaszłyki
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.