reklama
reklama

Zdrowe i smaczne grillowanie cz. 2

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: pixabay.com

Zdrowe i smaczne grillowanie cz. 2 - Zdjęcie główne

foto pixabay.com

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kulinaria - przepisy CzytelnikówZ grilla najbardziej smakują: cukinia, pieczarki, bakłażany, pomidory w całości, papryka. Pieczony w całości czosnek nie podrażni wątroby
reklama

Zdrowe i smaczne grillowanie cz. 2


Pieczenie na grillu

1. Warzywa piecz najlepiej na tacce. Przedtem zanurz je na 2-3 godziny w marynacie, bez soli. Są gotowe, gdy widelec wchodzi bez oporu. Z grilla najbardziej smakują: cukinia, pieczarki, bakłażany, pomidory w całości, papryka. Pieczony w całości czosnek nie podrażni wątroby. Zasmakuje nawet tym, którzy go unikają ze względu na zapach (prawie niewyczuwalny w tej postaci). Miękkie ząbki można jeść same lub rozsmarowane na chlebie w formie aromatycznej pasty.

2. Do ryb najlepsza jest specjalna forma, która ułatwia obracanie. Ma kształt ryby, więc doskonale przylega. Pamiętaj, że mięso rozchylone nożem powinno być szkliście białe. To znak, że danie jest już gotowe do jedzenia. Jego smak podniesie imbir i gorczyca.

reklama

3. Drób dziel na porcje: skrzydełka, udka, piersi. Zawsze sprawdzaj czy są wypieczone - przy kościach nie powinien się wydzielać różowy płyn. Przed pieczeniem mięso natrzyj zmieloną ostrą lub słodką papryką, przyprawą curry lub posyp rozmarynem.

4. Mięso - cielęcinę i wieprzowinę trzeba dobrze wypiec, wołowinę można podawać „na krwisto". Uważaj, by biała kiełbasa nie pozostała surowa w środku (grozi ci zatrucie pokarmowe).

5. Pieczywo także nadaje się do grillowania. Nawet czerstwy chleb posmarowany oliwą i posypany czosnkiem po upieczeniu smakuje wspaniale.

 

Szaszłyk wołowy z surową cebulką

500 g polędwicy wołowej
2 szalotki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
pieprz

reklama

 
Mięso umyj, osusz i pokrój w słupki, a następnie posyp je cukrem i polej olejem, na końcu dobrze wszystko wymieszaj. Szalotki obierz i pokrój na drobną kostkę, a czosnek obierz i dobrze go rozgnieć, a następnie wymieszaj oba składniki z sosem sojowym, mąką i pieprzem. Zalej mięso zrobioną wcześniej marynatą i wstaw do lodówki na pół godziny. Osącz mięso z marynaty i nadziej je na szpadki. Grilluj szaszłyki po 3 minuty z każdej strony. Obierz i pokrój cebulę w grubą kostkę i posyp nią gotowe szaszłyki

Więcej przepisów znajdziesz  ( TUTAJ)

reklama

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama