reklama
reklama

Winogronowo - brzoskwiniowy puch

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Winogronowo - brzoskwiniowy puch - Zdjęcie główne

Winogronowo - brzoskwiniowy puch

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kulinaria - przepisy Czytelników Pracochłonne, ale pyszne
reklama

Winogronowo - brzoskwiniowy puch

Biszkopt jasny:
6 jajek
6 łyżek mąki
6 łyżek cukru
proszek do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy aż cukier się rozpuści, a żółtka podwoją swoją objętość i będą miały kolor jasno-żółty. Następnie ubijamy na sztywno pianę z białek. Mąkę przesiewamy z proszkiem i łączymy delikatnie łyżką drewnianą wszystkie składniki. Masę wylewamy do blachy i pieczemy aż ciasto odejdzie od blachy. Po upieczeniu studzimy i kroimy na pół.

Biszkopt ciemny:
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
kakao
proszek do pieczenia

 
Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy aż cukier się rozpuści, a żółtka podwoją swoją objętość i będą miały kolor jasno-żółty. Następnie ubijamy na sztywno pianę z białek. Mąkę przesiewamy z proszkiem oraz odrobiną kakao i łączymy delikatnie łyżką drewnianą wszystkie składniki. Masę wylewamy do blachy i pieczemy aż ciasto odejdzie od blachy. Po upieczeniu studzimy i kroimy na pół.

 
Dodatkowo będziemy potrzebować:
2 galaretki agrestowe / kiwi
2 galaretki pomarańczowe / brzoskwiniowe
brzoskwinie
winogrono białe

Owoce kroimy w małą kostkę. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody. Do tężejących galaretek dodajemy owoce i wylewamy na ciasto.

Masa:
kajmak
0,25 ml śmietanki 30%
żelatyna
śnieżka – fix

 
Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem proszku śmietan - fix. Kajmak również mieszamy mikserem razem z rozpuszczoną żelatyną w niewielkiej ilości wody. Do kajmaku małymi porcjami dodawać ubitą śmietankę. Gdy stężeje wylać na wierzch ciasta.

 
Układać:
biszkopt jasny
galaretka zielona
biszkopt ciemny
galaretka pomarańczowa
biszkopt jasny
masa
Magdalena Antonik

 

Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)

 

 

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama