Składniki:
150 g miodu
3 jajka
200 g cukru
200 g margaryny
400 g mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka octu
Masa:
250 g orzechów włoskich
200 g cukru
1 margaryna do pieczenia
1 szklanka wrzącego mleka
Sposób przyrządzenia:
Jajka i cukier ucieramy w malakserze. Miód i margarynę rozpuszczamy i studzimy. Mieszamy wszystko razem dodając po trochę mąki.
Sodę rozpuszczamy w occie i dodajemy do ciasta. Dzielimy ciasto na 3 części. Wałkujemy tworząc trzy placki - najlepiej na pergaminie, gdyż ciasto jest klejące. Pieczemy placki na złoty kolor przez ok. 10-12 min. w temp 170 stopni.
Masa:
Zmielone orzechy zalewamy gotującym mlekiem. Dodajemy margarynę
i cukier - dobrze mieszamy. Po ostudzeniu smarujemy wszystkie placki. Układamy warstwami, lekko dociskami. Ciasto podajemy następnego dnia. Karolina Turska
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.