Szarlotka
Składniki:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1 cukier waniliowy
2 waniliowe serki homogenizowane
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
jabłka w zależności od wielkości blaszki (około 8 sztuk)
Wykonanie:
Ze wszystkich składników, oprócz cynamonu, zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części. Wykładamy pierwsza część ciasta na spód blaszki, a na nie obrane połówki jabłka, otworami do spodu. Jabłka posypujemy cynamonem, jak ktoś lubi można użyć go więcej niż w przepisie i wykładamy na to drugą połowę ciasta. Zlepiamy brzegi. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Po upieczeniu cisto posypujemy cukrem pudrem lub lukrem.
Lukier: 2 łyżki soku z cytryny ucieramy z cukrem pudrem aż stanie się gęsty.
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.