Rolada z pesto i serem żółtym
Składniki na jedną keksówkę:
Ciasto:
· 80 ml mleka świeżego
· 40 g masła
· 1/3 kostki drożdży
· 0,5 szklanki mąki pszennej
· 1 szklanka mąki żytniej
· 2 łyżeczki cukru
· Szczypta soli
Nadzienie:
· 2 łyżki pesto
· 30 dag sera żółtego
bazylia, pietruszka
Przygotowanie:
Masło dodaj do mleka, ogrzewaj do momentu rozpuszczenia i przestudź, aby było lekko ciepłe. Wsyp cukier, pokruszone drożdże i mąkę pszenną, a następnie połącz je ze sobą. Po 10 minutach dodaj resztę składników i wyrabiaj ciasto ręką przez 15 minut. Umieść ciasto na stolnicy i wałkuj na kształt kwadratu o boku równym długości blaszki (keksówki).
Posmaruj całość cienką warstwą pesto, oraz posyp startym na grubych oczkach serem. Wzdłuż jednej krawędzi ułóż posiekaną bazylię i pietruszkę i zwiń w roladę, rozpoczynając od brzegu z ziołami.
Umieść w blaszce na papierze i piecz 30 minut w temp 160C.
z archiwum Wspólnoty
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.