Rolada truskawkowa
Składniki:
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
2 łyżki drobnego cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa:
500 gram truskawek (świeże lub mrożone)
250 ml śmietany kremówki
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki cukru pudru (lub nieco więcej)
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania wsypać cukier i dalej ubijać. Cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Gdy masa jajeczna jest gotowa dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać łyżką.Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wyrównać i piec przez ok 8-10 minut w temperaturze 190 stopni C. Upieczony biszkopt wyłożyć papierem do góry na czystą ściereczkę posypaną cukrem pudrem, delikatnie oderwać papier i zwinąć ciasto razem ze ściereczką w roladę. W takiej postaci pozostawić ciasto do wystudzenia.
Truskawki (mrożone wcześniej rozmrozić i osączyć) zmiksować na gładki mus. Żelatynę rozpuścić w ok. 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Do gotowej śmietany wlać mus truskawkowy, wymieszać następnie dodać rozpuszczoną żelatynę. Ubijać do wymieszania się składników.
Wstawić na kilka minut do lodówki, aby masa lekko zgęstniała. Wystudzone ciasto rozwinąć i wysmarować masą truskawkową, ponownie zawinąć. Gotową roladę zawinąć w folię spożywczą i ostawić do stężenia do lodówki na co najmniej godzinę.
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.