Pyszne eklerki
Składniki:
Ciasto parzone:
1 szklanka wody
4 nieduże jajka
1 szklanka mąki pszennej
125 g masła.
Krem budyniowy:
dwa budynie śmietankowe
600 ml mleka
100 g cukru
kostka masła
Polewa czekoladowa:
50 g czekolady gorzkiej lub deserowej
20 g masła.
Sposób przyrządzania: W niedużym garnku umieścić wodę i masło. Podgrzewać do rozpuszczenia się masła. Zagotować. Na gotującą się wodę z masłem wsypywać mąkę, cały czas ucierając drewnianą łyżką. Ucierać do momentu, aż ciasto będzie szkliste i będzie odchodziło od ścianek garnka. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie do ciasta dodawać po jednym jajku. Ciasto przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyłożyć na papier do pieczenia. Piec około 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C (w czasie pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie ).
Krem budyniowy: Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Po przestygnięciu utrzeć mikserem z kostką masła.
Polewa czekoladowa: W małym rondelku rozpuścić masło, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać do uzyskania gładkiej polewy (masło z czekoladą można również rozpuścić w mikrofalówce).
Eklerki przekroić wzdłuż na pół. Na dolną część ciastek nakładać krem. Każde ciastko przykryć jego górną częścią i polać polewą.
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.