reklama
reklama

Pyszne eklerki

Opublikowano:
Autor:

Pyszne eklerki - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kulinaria - przepisy CzytelnikówPrzyda się szpryca lub rękaw cukierniczy
reklama

Pyszne eklerki

Składniki:

Ciasto parzone: 
1 szklanka wody
4 nieduże jajka
1 szklanka mąki pszennej
125 g masła.

Krem budyniowy: 
dwa budynie śmietankowe
600 ml mleka
100 g cukru
kostka masła

Polewa czekoladowa: 
50 g czekolady gorzkiej lub deserowej
20 g masła.

Sposób przyrządzania: W niedużym garnku umieścić wodę i masło. Podgrzewać do rozpuszczenia się masła. Zagotować. Na gotującą się wodę z masłem wsypywać mąkę, cały czas ucierając drewnianą łyżką. Ucierać do momentu, aż ciasto będzie szkliste i będzie odchodziło od ścianek garnka. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie do ciasta dodawać po jednym jajku. Ciasto przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyłożyć na papier do pieczenia. Piec około 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C (w czasie pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie ). 

reklama

Krem budyniowy: Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Po przestygnięciu utrzeć mikserem z kostką masła. 

Polewa czekoladowa: W małym rondelku rozpuścić masło, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać do uzyskania gładkiej polewy (masło z czekoladą można również rozpuścić w mikrofalówce).

Eklerki przekroić wzdłuż na pół. Na dolną część ciastek nakładać krem. Każde ciastko przykryć jego górną częścią i polać polewą.  

 

Więcej przepisów znajdziesz  ( TUTAJ)

reklama

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama