Piwoszki
Składniki:
680 g mąki
2 żółtka
200 g smalcu
300 g masła
100 g cukru pudru
1 szklanka piwa
szczypta soli
Dodatkowo:
400 g powideł śliwkowych
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Mąkę posiekać z masłem smalcem, cukrem pudrem i solą. Następnie wlać piwo, dodać żółtko i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 1 h. Ciasto rozwałkować i pokroić na malutkie kwadraty. Na każdym kwadracie położyć powidła. Zalepić do środka dwa przeciwległe rogi i układać na blasze do pieczenia. Piec na złoty kolor w temp 180 stopni.
Magdalena Antonik
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.