reklama
reklama

Pora na syrop z kwiatu czarnego bzu

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: pixabay.com

Pora na syrop z kwiatu czarnego bzu - Zdjęcie główne

foto pixabay.com

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kulinaria - przepisy Czytelników Smaczny i zdrowy, a do tego łatwy w przygotowaniu
reklama

Syrop z kwiatu czarnego bzu

Smaczny i zdrowy, a do tego łatwy w przygotowaniu. Syrop z kwiatostanów czarnego bzu sprawdzi się przy przeziębieniach. Działa też moczopędnie i rozkurczowo. Uszczelnia i uelastycznia naczynia krwionośne.

300 g kwiatu (baldachimów) bzu
dwie cytryny
0,7 kg cukru
0, l wody

 
Zebrane baldachimy warto odłożyć na dwie godzinki w cieniu, żeby pozbyć się chętnie bytujących w nich owadów.

Następnie zalewamy je wrzątkiem i dodajemy sok z cytryn. Po ostygnięciu odstawiamy na dobę do lodówki. Następnego dnia wywar odcedzamy i zagotowujemy z cukrem. Powstałym syropem napełniamy butelki i pasteryzujemy 15 min.

( z archiwum Wspólnoty)

Więcej przepisów znajdziesz  ( TUTAJ)

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama