Syrop z kwiatu czarnego bzu
Smaczny i zdrowy, a do tego łatwy w przygotowaniu. Syrop z kwiatostanów czarnego bzu sprawdzi się przy przeziębieniach. Działa też moczopędnie i rozkurczowo. Uszczelnia i uelastycznia naczynia krwionośne.
300 g kwiatu (baldachimów) bzu
dwie cytryny
0,7 kg cukru
0, l wody
Zebrane baldachimy warto odłożyć na dwie godzinki w cieniu, żeby pozbyć się chętnie bytujących w nich owadów.
Następnie zalewamy je wrzątkiem i dodajemy sok z cytryn. Po ostygnięciu odstawiamy na dobę do lodówki. Następnego dnia wywar odcedzamy i zagotowujemy z cukrem. Powstałym syropem napełniamy butelki i pasteryzujemy 15 min.
( z archiwum Wspólnoty)
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.