Pizza domowa
Składniki
Ciasto:
4 niepełne szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki wody +/- kilka łyżek
1 łyżeczka drożdży instant lub 50 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
oliwa do smarowania blaszek i dłoni, gdyby był problem z lepieniem się ciasta
Dodatki: pierś kurczaka, ser żółty, pieczarki, koncentrat pomidorowy, przyprawa do pizzy.
Sposób przygotowania:
Mąkę, sól, cukier, wodę i drożdże złączyć ze sobą i wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Gdy odchodzi od ręki przełożyć je do miski i przykryć ściereczką, Ciasto na pizzę zostawiam do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę, do czasu, aż podwoi swoją objętość. Gdy urośnie, wyjąć ciasto z miski, kilka razy ugnieść, dzielić na kawałki i uformować cienkie lub grubsze placki. Można je rozwałkować lub rozciągnąć.
Magdalena Antonik
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.