reklama
reklama

Pięć powodów, dla których warto sięgnąć po truskawki.

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: pixabay.com

Pięć powodów, dla których warto sięgnąć po truskawki. - Zdjęcie główne

foto pixabay.com

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kulinaria - przepisy Czytelników Truskawki są prawdziwą bombą witaminową.
reklama

Pięć powodów, dla których warto sięgnąć po truskawki:

 

1.  Bomba witaminowa na odporność
Truskawka jest źródłem witaminy C, która wspomaga odporność organizmu. Co ciekawe, ten sezonowy owoc ma jej więcej niż cytryna i pomarańcza. Jedzenie truskawek jest zatem doskonałym sposobem na zwalczanie infekcji. Czerwone owoce zawierają także witaminy A, B1, B2, B3 (PP), B6 oraz E. Ponadto jest w nich wiele kwasu foliowego, błonnika, potasu, białka, węglowodanów, wapnia, fosforu czy magnezu i żelaza. Truskawki są więc prawdziwą bombą witaminową.

2. Naturalne oczyszczanie organizmu
Sole mineralne oraz błonnik zawarty w owocach mają właściwości oczyszczające. Truskawki poprawiają przemianę materii przez oczyszczenie jelit z toksyn. Korzystnie wpływają także na naturalną florę bakteryjną i - co może zaskoczyć - ograniczają wchłanianie tłuszczów w układzie pokarmowym. Dodatkowo odkwaszają organizm, więc są szczególnie polecane osobom, które mają kłopoty z trawieniem.

3. Ekologiczny kosmetyk
Truskawki od wielu lat wykorzystywane są kosmetyce. Mają właściwości odżywcze, ściągające skórę oraz zapobiegające powstawaniu zmarszczek. Dzięki zawartym w nich przeciwutleniaczom chronią cerę przed uszkodzeniami. Idealnie sprawdzają się w pielęgnacji skóry suchej, zniszczonej oraz z przebarwieniami. Odświeżają cerę i zapobiegają wypadaniu włosów. Wykorzystuje się je także przy produkcji kosmetyków do opalania, ponieważ chronią przed niekorzystnym działaniem promieni słonecznych. Są także jednym z domowych sposobów na odchudzanie.

4. Zalecane dla kobiet w ciąży
Truskawki są szczególnie polecane kobietom w ciąży, ponieważ zawierają kwas foliowy niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu. Dzięki wysokiej zawartości żelaza chronią przed anemią, dostarczają łatwo przyswajalne substancje odżywcze. Mają także fitocydy o właściwościach bakteriobójczych, które naturalnie zwalczają stany zapalne.

5. Bezpieczne dla cukrzyków
Owoce truskawek są słodyczą, którą bez obaw mogą spożywać cukrzycy. Są mało kaloryczne, a przy tym charakteryzują się dużą zawartością błonnika. Zawierają łatwo przyswajalne cukry - fruktozę i glukozę, nie oddziałują negatywnie zatem na organizm osób chorych na cukrzycę. Co ciekawe, regularne spożywanie truskawek może nawet uchronić przed powikłaniami stopy cukrzycowej. 

(z archiwum Wspólnoty)

Zobacz również: Przepisy Czytelników

 

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama