reklama
reklama

Ogony bobra

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: z archiwum Wspólnoty

Ogony bobra - Zdjęcie główne

foto z archiwum Wspólnoty

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kulinaria - przepisy Czytelników Najlepiej podawać na ciepło. Wówczas najlepiej smakują
reklama

Ogony bobra

Składniki:

Mąka ok. 50 – 80 dkg
0,5 litra ciepłego mleka
pół paczki drożdży
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka alkoholu
2 łyżki oleju
Do posypki - cynamon, cukier

Wykonanie:

Z podanych składników przygotowujemy ciasto drożdżowe. Rozpuszczamy drożdże w niewielkiej ilości mleka, dodajemy cukier, i troszkę mąki. Gdy drożdże zaczną pracować przekładamy do miski z mąką, dolewamy resztę mleka, wyrabiamy. Co ważne mąki dodajemy tyle, aż uzyskamy konsystencję ciasta przypominającą bardzo gęstą śmietanę. Ciasto powinno być gęstsze niż na racuchy. Gdy wyrobione podrośnie, wykładamy na stolnicę, kroimy wałeczki i każdy rozciągamy. Na patelnię wlewamy sporo oleju na którym smażymy ciasto. Po wyjęciu przekładamy do naczynia z wymieszanym cukrem i cynamonem. Podajemy na ciepło. Najlepiej wówczas smakują. Teresa Kucharczyk

Więcej przepisów znajdziesz  ( TUTAJ)

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama