Ogony bobra
Składniki:
Mąka ok. 50 – 80 dkg
0,5 litra ciepłego mleka
pół paczki drożdży
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka alkoholu
2 łyżki oleju
Do posypki - cynamon, cukier
Wykonanie:
Z podanych składników przygotowujemy ciasto drożdżowe. Rozpuszczamy drożdże w niewielkiej ilości mleka, dodajemy cukier, i troszkę mąki. Gdy drożdże zaczną pracować przekładamy do miski z mąką, dolewamy resztę mleka, wyrabiamy. Co ważne mąki dodajemy tyle, aż uzyskamy konsystencję ciasta przypominającą bardzo gęstą śmietanę. Ciasto powinno być gęstsze niż na racuchy. Gdy wyrobione podrośnie, wykładamy na stolnicę, kroimy wałeczki i każdy rozciągamy. Na patelnię wlewamy sporo oleju na którym smażymy ciasto. Po wyjęciu przekładamy do naczynia z wymieszanym cukrem i cynamonem. Podajemy na ciepło. Najlepiej wówczas smakują. Teresa Kucharczyk
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.