Jagodzianki
Ciasto:
600 g mąki pszennej,
300 ml mleka,
100 g cukru,
35 g świeżych drożdży,
100 g miękkiego masła,
1 płaska łyżeczka soli,
1 jajko
Nadzienie:
350 ml jagód i odrobina mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
4 łyżki pszennej mąki,
1 łyżka cukru,
25 g masła
Sposób przygotowania:
Przygotować zaczyn z drożdży i ciepłego mleka. Dodać mąkę, cukier, sól i jajko i zagnieść. Na koniec dodać miękkie masło. Wyrabiać ciasto do połączenia z masłem. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę przykryte ściereczką. Jagody wymieszać z odrobiną mąki ziemniaczanej. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i podzielić na 15-20 równych porcji. Każdą porcję po rozciągnięciu napełniać łyżką jagód i zakleić formując owalny kształt. Blaszkę wyłożyć papierem i układać jagodzianki w niewielkich odstępach. Przygotować kruszonkę i posypać jagodzianki posmarowane wcześniej skłóconym jajkiem. Piec przez 12-15 minut na złoty kolor.
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.