reklama
reklama

Jagodzianki

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: z archiwum Wspólnoty

Jagodzianki - Zdjęcie główne

foto z archiwum Wspólnoty

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kulinaria - przepisy Czytelników Jagody już są. I choć w tym roku ceny są wysokie to ich miłośnicy na pewno sobie nie odmówią
reklama

Jagodzianki

Ciasto:

600 g mąki pszennej,
300 ml mleka,
100 g cukru,
35 g świeżych drożdży,
100 g miękkiego masła,
1 płaska łyżeczka soli,
1 jajko

Nadzienie:
350 ml jagód i odrobina mąki ziemniaczanej

Kruszonka: 
4 łyżki pszennej mąki,
1 łyżka cukru,
25 g masła

Sposób przygotowania:
Przygotować zaczyn z drożdży i ciepłego mleka. Dodać mąkę, cukier, sól i jajko i zagnieść. Na koniec dodać miękkie masło. Wyrabiać ciasto do połączenia z masłem. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę przykryte ściereczką.  Jagody wymieszać z odrobiną mąki ziemniaczanej. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i podzielić na 15-20 równych porcji. Każdą porcję po rozciągnięciu napełniać łyżką jagód i zakleić formując owalny kształt. Blaszkę wyłożyć papierem i układać jagodzianki w niewielkich odstępach. Przygotować kruszonkę i posypać jagodzianki posmarowane wcześniej skłóconym jajkiem. Piec przez 12-15 minut na złoty kolor.

Więcej przepisów znajdziesz  ( TUTAJ)

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama