Galareta wegetariańska
Składniki:
3 duże marchewki
puszka zielonego groszku
mały kalafior
2 łyżki octu
seler korzeniowy
cukier, sól, pieprz
sok z cytryny
torebka żelatyny
Sos:
6 łyżek oliwy
2 łyżki octu winnego
2 łyżeczki musztardy
łyżka kaparów
cebula
sól , biały pieprz
Wykonanie:
Marchewki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Kalafior włożyć na 5 minut do zimnej zakwaszonej octem wody, wyjąc podzielić na różyczki. Wrzucić je razem z kawałkami marchewki do wrzącej, osolonej i osłodzonej wody. Gotować kilka minut, warzywa muszą być jędrne.Odcedzić wywar i odstawić.Oddzielnie ugotować w całości wyszorowany seler, zalać go osłodzonym i posolonym wrzątkiem.Gdy seler ostygnie obrać go i pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Groszek odcedzić. Przygotować 6 miseczek lub kubeczków jednakowej wielkości.Z wywaru warzywnego i żelatyny przygotować galaretę. Przestudzić i wlać po łyżce do każdego naczynia, gdy stężeje ułożyć warstwami warzywa i zalać pozostałą galaretą. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem zanurzyć naczynia w gorącej wodzie a brzegi galaretek odkroić nożem, wyłożyć na półmisek.
Sos:
Utrzeć musztardę z octem dodając porcjami oliwę, stale mieszając.Gdy sos będzie miał gładką konsystencję, dodać posiekane kapary i startą cebulę, wymieszać i przyprawić.Ewa Mazurek
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.