Ciasto ze śliwkami
Składniki:
3 szklanki mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki stopionego, ostudzonego masła
1 i 1/3 szklanki cukru (lub szklanka, gdy chcemy nieco mniej słodyczy)
3 łyżki śmietany 18%
4 jajka
kilkanaście śliwek lub innych owoców (jabłka, gruszki, wiśnie, maliny, jagody itp.)
Wykonanie:
Piekarnik ustawić na 160 st. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować masłem i wysypać tartą bułką. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i wymieszać dobrze łyżką. Owoce ułożyć na wierzchu ciasta, skórką do dołu, niezbyt ściśle, zostawiając nieco wolnych przestrzeni, by ciasto mogło ładnie wyrosnąć. Wstawić ciasto do całkowicie rozgrzanego piekarnika, piec ok. godziny. Patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta powinien być suchy, nieoklejony ciastem
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.