reklama
reklama

Ciasto ze śliwkami

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: z archiwum Wspólnoty

Ciasto ze śliwkami - Zdjęcie główne

foto z archiwum Wspólnoty

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kulinaria - przepisy CzytelnikówZamiast śliwek można użyć innych sezonowych owoców
reklama

Ciasto ze śliwkami

Składniki: 
3 szklanki mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki stopionego, ostudzonego masła   
1 i 1/3 szklanki cukru (lub szklanka, gdy chcemy nieco mniej słodyczy)
3 łyżki śmietany 18%
4 jajka
kilkanaście śliwek lub innych owoców (jabłka, gruszki, wiśnie, maliny, jagody itp.)  


Wykonanie:

Piekarnik ustawić na 160 st. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować masłem i wysypać tartą bułką. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i wymieszać dobrze łyżką. Owoce ułożyć na wierzchu ciasta, skórką do dołu, niezbyt ściśle, zostawiając nieco wolnych przestrzeni, by ciasto mogło ładnie wyrosnąć. Wstawić ciasto do całkowicie rozgrzanego piekarnika, piec ok. godziny. Patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta powinien być suchy, nieoklejony ciastem

reklama

Więcej przepisów znajdziesz  ( TUTAJ)

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama