CIASTO Z TRUSKAWKAMI
CIASTO NA SPÓD:
4 jaja
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
8 łyżek oleju
Białka oddzielić od żółtek, ubić, dodając stopniowo cukier, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać olej.
Piec w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza przez 30 minut.
GALARETKA Z TRUSKAWKAMI:
3 galaretki truskawkowe
ok. 70-80 dag truskawek
Galaretki rozpuścić w 3,5 szklanki wrzącej wody.
Truskawki umyć, oszypułkować i pokroić wedle uznania. Następnie truskawki układamy na upieczonym i ostudzonym spodnie i zalewamy tężejącą galaretką.
KREM ŚMIETANKOWY:
Sporządzić bezpośrednio przed wyłożeniem na truskawki z galaretką.
50 ml śmietany kremówki
1 galaretka cytrynowa
Śmietankę schłodzić, galaretkę rozpuścić w 0,5 szklanki wrzącej wody i pozostawić do stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć należy ubić schłodzoną śmietanę, dodać galaretkę i wyłożyć na truskawki z galaretką. Przepis na ciasto od Koła Gospodyń Wiejskich w Michowie
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.