Łatwe i szybkie ciasto z jabłkami i kaszą manną
Składniki:
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka gładkiej mąki pszennej
1,5 kg kwaśnych jabłek (najlepiej szarej renety)
0,5 łyżki mielonego cynamonu
20 dag masła + 1 łyżka do wysmarowania formy
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę wysmarować masłem. Cukier, kaszę mannę i mąkę, wymieszać ze sobą. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na grubym tarle. Dodać cynamon i dokładnie wymieszać. Na dnie formy równomiernie rozprowadzić 1/3 suchej masy. To pokryć równo połową startych jabłek. Kolejno: następna 1/3 masy suchej + druga połowa jabłek + reszta mąki z kaszą i cukrem. Po wyrównaniu całość równomiernie pokryć kawałkami zimnego masła. Niezwłocznie wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec na dolnej półce (grzeje góra + dół) ok. 1 godziny w temperaturze 180°C. Po ostygnięciu, na wydaniu posypać cukrem pudrem. Sposób rozdrobnienia jabłek jest dowolny. Można zetrzeć na tarce albo pokroić w grubą kostkę. Najlepiej smakuje na drugi dzień.Hela Gładysz
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.