Ciasto Śnieżka
Składniki:
1 margaryna
6 jaj
25 dkg cukru pudru
cukier waniliowy
20 dkg mąki
1/2 łyżeczki amoniaku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szkl. orzechów włoskich mielonych
2 łyżki kakao
Masa:
1 galaretka czerwona
1 galaretka zielona
2 "Śnieżki"
1 szkl. mleka
Sposób przygotowania ciasta:
Utrzeć margarynę z cukrem pudrem, dodać żółtka,ciągle mieszając. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia,amoniak i cukier waniliowy. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać z resztą. Podzielić ciasto na 3 części:
1 zostawić biały,
do 2 dodać orzechy mielone,
do 3 dodać kakao.
Piec placki w temp. 180 stopni przez 30 min.
Sposób przygotowania masy:
"Śnieżkę"ubić w 1/2 szkl. mleka, dodać tężejącą czerwoną galaretkę, rozpuszczoną w 1/2 szkl. wody. Podobnie ubić drugą "Śnieżkę", dodając zieloną galaretkę.
Przełożenie placka:
Białe ciasto - masa czerwona - ciasto orzechowe - masa zielona - ciasto kakaowe
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.