reklama
reklama

Ciasto o smaku coca-cola

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Ciasto o smaku coca-cola - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kulinaria - przepisy CzytelnikówDzieci będą zachwycone
reklama

Ciasto o smaku coca-cola

Składniki na biszkopt:
6 jaj
1 szklanka mąki 
1 szklanka drobnego cukru
2 duże łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 
Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną przesiać wraz z kakao. Białka ubić na sztywno, ale krótko - ważne, by ich nie "przebić". Cały czas miksując stopniowo dodawać łyżka po łyżce cukier, następnie żółtko, także jedno po drugim. Na końcu dodajemy także stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na blachę i pieczemy w piekarniku około 25 min w temp. 180 stopni.

 
Składniki na krem:
150 g orzechów włoskich
200 g herbatników
150 g masła (temperatura pokojowa)
1 szklanka coli
pół szklanki cukru pudru

reklama

 
Herbatniki pokruszyć drobno. Orzechy zmielić lub rozbić np. wałkiem do ciasta (zawinięte w woreczek foliowy). Wsypać do naczynia i zalać colą. Odstawić co napęcznienia na 20 minut. Po tym czasie zmiksować. Dodawać stopniowo masło, następnie cukier puder.

 Składniki na wierzchnią warstwę:
0,5 l śmietany kremówki (schłodzonej)
4 łyżeczki żelatyny na pół szklanki wody
cukier puder do smaku

Żelatynę przygotować według instrukcji na opakowaniu, jednak w proporcjach 4 łyżeczki na pół szklanki wody. Gdy zaczyna tężeć ubić na bardzo sztywno śmietanę, dodać do niej cukier, żelatynę i dokładnie połączyć na wolnych obrotach.

Dodatkowo potrzebna będzie:
1 szklanka coli do nasączenia biszkoptu 
czekolada deserowa / polewa czekoladowa / płatki migdałów

reklama

 

Przekładanie:
Biszkopt przekroić na pół (poziomo). Dolną część nasączyć połową szklanki Coli. Nałożyć krem z coli i orzechów. Na to położyć górną część biszkoptu. Nasączyć drugą połową szklanki napoju. Na to wyłożyć bitą śmietanę. Ważne by robić to zaraz po jej ubiciu, by nie zdążyła zbyt mocne zesztywnieć. 

Na tarce o grubych oczkach zetrzeć czekoladę, obficie posypać wierzch ciasta. Można rozpuścić polewę czekoladową i zrobić dowolny wzorek i posypać płatkami :) Wstawić do lodówki na minimum godzinę.

Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)

reklama

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama