Advokat bez pieczenia
Składniki:
2 budynie śmietankowe
750 ml mleka
4 łyżki cukru
dwie krople olejku migdałowego
kostka masła
150 ml likieru jajecznego
dodatkowo herbatniki kakaowe 2 opakowania
Wykonanie:
Budynie ugotować z cukrem na mleku z olejkiem migdałowym. Wystudzić, najlepiej zostawiając go na całą noc. Masło ogrzać do temperatury pokojowej. Utrzeć mikserem, następnie dodawać po łyżce budyniu i nadal ucierać, nie za długo aby masa się nie zważyła, na koniec wlać likier i zmiksować na wolnych obrotach. Blaszkę o wymiarach 24 cm x 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na całości warstwę herbatników przykryć 1/3 masy, ułożyć kolejną warstwę ciastek, rozsmarować kolejne 1/3 masy, przykryć herbatnikami i pokryć resztą masy. Ciasto chłodzić co najmniej noc. Wierzch można posypać kakao lub startą na tarce czekoladą. Sylwia Jabłeczyńska
Więcej przepisów znajdziesz ( TUTAJ)
Zobacz również: Wyższa szkoła gotowania na gazie ( przepisy)
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.