Program
Poniedziałek (2 września)
Godz. 18:00 - Benefis padre Tomasza Dostatniego, Wirydarz Centrum Kultury w Lublinie. Inauguracja Europejskiego Festiwalu Smaku. Tylko na zaproszenia.
Wtorek (3 września)
18:00 - Salon literacki. Wieczór autorski Tomasza Dostatniego „Między tronem i ołtarzem”, Księgarnia Dosłowna, Centrum Kultury w Lublinie.
Godz. 19:00 - Otwarcie wystawy fotografii Kingi Hendzel „Black & White Jazz”, Galeria Wirydarz Centrum Kultury w Lublinie.
Środa (4 września)
12:00 - Otwarcie Jarmarku Festiwalowego, Stare Miasto.
Godz. 13:00 - Prezentacja wystawców, spacer po stoiskach, konkursy z nagrodami do godziny 20, Stare Miasto.
Godz. 14:00 - Instrukcja jedzenia ostryg, Ewa i Piotr Michalscy, Stare Miasto.
Godz. 19:00 - Wernisaż malarstwa Zofii Leszczyńskiej: Ptaki, kwiaty i anioły św. Franciszka, ze specjalnym udziałem Włodzimierza Staniewskiego, założyciela OPT Gardzienice, degustacja ciasteczek św. Franciszka wypieczonych przez Elżbietę Cwalinę, Wirydarz klasztoru Dominikanów.
Czwartek (5 września)
Godz. 10:00 - Jarmark Festiwalowy, spacer po stoiskach, konkursy, nagrody do godziny 20, Stare Miasto.
Godz. 14:00 - Instrukcja jedzenia ostryg, Ewa i Piotr Michalscy, Stare Miasto.
Godz. 18:00 - Premiera spektaklu „Casta Diva, che inargenti & OkzeseiK” z udziałem Dominiki Zamary i Pawła Kieszko, Scena Teatralna w Spichlerzu, Ośrodek Praktyk Teatralnych Gardzienice.
Godz. 19:00 - Spotkanie z Dominiką Zamarą, księżniczką światowej Opery, Scena Teatralna w Spichlerzu, Ośrodek Praktyk Teatralnych Gardzienice.
Piątek (6 września)
Godz. 12:00 - Jarmark Festiwalowy, spacer po stoiskach, do godziny 20, Stare Miasto.
Godz. 12:00 - Konkurs Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2024, Trybunalska Caffe.
Godz. 13:00 - Instrukcja jedzenia ostryg, Ewa i Piotr Michalscy, Scena Smaku, plac po Farze.
Godz. 13:30 - Foto Festiwal z Leica Store Warszawa, Czytanie Fotografii, prezentacja aparatów Leica Piotr Marek, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8.
Godz. 15:00 - Konkurs Good Chef Junior „550 lat Województwa Lubelskiego” o puchar Marszałka Województwa Lubelskiego, Scena Smaku, plac po Farze.
Godz. 16:00 - Co jadł król Kazimierz Jagiellończyk? Pokaz gotowania młodych szefów kuchni z Technikum Pszczelarskiego, Scena Smaku, plac po Farze.
Godz. 16:30 - Konkurs Good Chef Junior „550 lat Województwa Lubelskiego” o puchar Marszałka Województwa Lubelskiego, Scena Smaku, plac po Farze.
Godz. 17:00 - O roli dyplomacji kulinarnej w promocji Województwa Lubelskiego i miasta Lublin. Spotkanie z Magdaleną Tomaszewską-Bolałek. Rozmowa z udziałem prof. Jarosława Dumanowskiego, Lubelska Regionalna Organizacja Turystyczna, Krakowskie Przedmieście 6.
Godz. 17:30 - Co jadł król Kazimierz Jagiellończyk? Pokaz gotowania młodych szefów kuchni ze Technikum „Lider” w Lublinie, Scena Smaku, plac po Farze.
Godz. 18:00 - Konkurs Good Chef Junior – ogłoszenie werdyktu jury, Scena Smaku, plac po Farze.
Godz. 18:15 - Festiwal Drzewo Życia w Gardzienicach. Pokaz lepienia pierogów teatralnych w wykonaniu Małgorzaty Solis, Scena Smaku, plac po Farze.
Godz. 18:45 - Ogłoszenie wyników konkursu Najlepszy Smak Lubelszczyzny, Scena Smaku, plac po Farze.
Godz. 19:15 - Koncert Gaii Mobilij (Italia), Scena Smaku, plac po Farze.
Godz. 21:0 - Koncert kapeli Waleria i piękne róże „Potańcówka, jakiej świat nie widział”, Scena Smaku plac po Farze.
Sobota (7 września)
Godz. 11:00 - Jarmark festiwalowy, spacery po stoiskach, konkursy z nagrodami, Stare Miasto.
Godz. 11:30 - Konkurs jedzenia waty cukrowej na czas dla dzieci, Stół Spotkań, plac Po Farze.
Godz. 12:00 - Ogólnopolski Turniej Nalewek i Lubelskie Spotkania Nalewkowe, Browar Wielokran, Centrum Spotkania Kultur, plac Teatralny 1.
Godz. 12:15 - Festiwal Kaszy Gryczaki. Pokaz gotowania gołąbków, degustacje, Scena Smaku, plac Po Farze.
Godz. 13:00 - Pokaz kulinarny Katarzyny Bosackiej, Scena Smaku, plac Po Farze.
Godz. 13:30 - Foto Festiwal z Leica Store Warszawa, Czytanie fotografii, prezentacja aparatów Leica Piotr Marek, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8.
Godz. 14:00 -Zrównoważona kuchnia. Pokaz kulinarny z Krajową Grupą Spożywczą, Scena Smaku, plac Po Farze.
Godz. 14:45I - Mistrzostwa Świata w Jedzeniu Cebularzy Lubelskich na Czas, plac Po Farze.
Godz. 15:30 - Piknik retro, zabytkowe automobile, motocykle i bicykle – plac Łokietka w Lublinie.
Godz. 15:15 - Maraton smaku. Finał Ogólnopolskiego Konkursu KGW z Krajową Grupą Spożywczą, pokazy gotowania, prezentacje, Scena Smaku, Stół Spotkań, plac po Farze.
Godz. 16:00 - O śledziach starszych niż Chrystus Piotr Celtycki, pokaz, degustacja, plac Po farze.
Godz. 16:15 - Julia Szeremeta i Michał Fabiszewski. Maraton smaku z Krajową Grupą Spożywczą. Ciąg dalszy, plac po Farze.
Godz. - 17:00 - Pokaz kulinarny w wykonaniu chefa kuchni Michała Zakrzewskiego – Restauracja Nowa Piwnica Smaku z Opola Lubelskiego, Scena Smaku, plac po Farze.
Godz. 18:00 - Projekt RE:Union Smaków – Kolacja historyczna z królem Kazimierzem Jagiellończykiem, degustacja dań sprzed 550 lat, komentują Jarosław Dumanowski, Maciej Nowicki, Stół Spotkań, plac Po Farze.
Godz. 19:00 - Koncert Adama Bałdycha, gwiazdy festiwalu. Adam Bałdych redefiniuje pojęcie skrzypiec – The Guardian. Największy talent skrzypiec naszych czasów, bazylika Dominikanów.
Godz. 19:50 - Ogłoszenie wyników Ogólnopolskiego Turnieju Nalewek, plac Po farze.
Godz. 20:00 - Koncert „Limboski solo”, plac Po Farze.
Godz. 21:00 - Premiera książki „550 lat kuchni lubelskiej”. Spotkanie z Jarosławem Dumanowskim, Maciejem Nowickim i Waldemarem Suliszem, Stół Spotkań, plac Po Farze.
Niedziela (8 września)
Godz. 12:00 - Jarmark festiwalowy, spacery po stoiskach, konkursy z nagrodami, Stare Miasto.
Godz. 12:30 - Śniadanie na trawie. Żywy obraz. Inscenizacja Stacji Teatr, plac Po Farze.
Godz. 13:00 - Spacer ziołoleczniczy z Justyną Pargiełą z Pytania na śniadanie, Błonia pod Zamkiem.
Godz. 13:30 - Foto Festiwal z Leica Store Warszawa, Czytanie fotografii, prezentacja aparatów Leica Piotr Marek, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8.
Godz. 14:00 - Eliksir św. Kazimierza. Spotkanie z Justyną Pargiełą, Stół Spotkań, plac Po Farze.
Godz. 14:15 - Spacer historyczny z Kazimierzem Jagiellończykiem. Oprowadza Agata Hrycaj. Start przy kościele powizytkowskim.
Godz. 15:00 - Festiwal Parzynalia z Bełżyc. Pokaz gotowania, degustacje, Scena Smaku, plac Po Farze.
Godz. 16:00 - Pokaz gotowania Łukasza Modelskiego, Scena Smaku, plac Po Farze.
Godz. 16:45 - Św. Franciszek głosi kazanie do ptaków, Stół Spotkań, plac Po Farze.
Godz. 17:00 - Projekt Re:Union Smaków – Debata historyczna „Unia Lubelska Inspiracje” z udziałem prof. Jarosława Dumanowskiego i Macieja Nowickiego, prowadzenie Łukasz Modelski, Sala Unii Lubelskiej klasztor Dominikanów.
Godz. 17:00 - Co jadł król Kazimierz Jagiellończyk? Pokaz gotowania chefów kuchni ze Stowarzyszenia Euro-Toques Polska, Scena Smaku, plac po Farze.
Godz. 18:00 - Uroczysta msza św. w intencji 550 lat Województwa Lubelskiego z wykonaniem przez Barbarę Rogalę z Zespołu Wokalnego Polskiej Opery Królewskiej hymnu „Omni die nic Mariae”, zwanego modlitwą św. Kazimierza, patrona Polski i Litwy, Bazylika Dominikanów.
Godz. 19:00 - Projekt Re:Union Smaków – koncert Grzegorza Rogali, Projekt P.G.R. „Polish Psalter” Psalmy Jana Kochanowskiego, uroczyste zakończenie festiwalu, Bazylika Dominikanów
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.