reklama
reklama

Najlepsi z najlepszych. Na dożynkach wyróżniono reprezentantów regionu [LISTA NAGRODZONYCH]

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: materiały prasowe

Najlepsi z najlepszych. Na dożynkach wyróżniono reprezentantów regionu [LISTA NAGRODZONYCH] - Zdjęcie główne

foto materiały prasowe

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Z LublinaW Urzędzie Marszałkowskim podziękowano reprezentantom województwa lubelskiego, którzy brali udział w Dożynkach Prezydenckich oraz podczas ostatniej odsłony „Lubelskie smaki ruszają na podbój polskich miast” w Warszawie.
reklama

2. miejsce na Dożynkach Prezydenckich w Warszawie

KGW „Zagrody Razem” zdobyło 2. miejsce w konkursie wieńcowym na Dożynkach Prezydenckich w Warszawie. KGW z gminy Żyrzyn w powiecie puławskim promuje tradycje i kulturę regionu. Panie wykonały wieniec metodą tradycyjną, odwzorowując wieniec, który wygrał w ubiegłorocznych dożynkach wojewódzkich.

Tradycyjny wieniec dożynkowy został wykonany z różnorodnych zbóż, kwiatów i owoców, symbolizując plony ziemi, w tym m.in. kłosy pszenicy, żyta, owsa i jęczmienia, a także warzywa i owoce, które są owocem ciężkiej pracy rolników. Wieniec jest często ozdobiony wstążkami, ziołami oraz polnymi kwiatami, co nadaje mu wyjątkowy, regionalny charakter.

reklama

Nagroda Perła 2024 w konkursie.

Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

Ogólnopolski Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” to wydarzenie promujące najlepszych regionalnych i lokalnych dostawców produktów żywnościowych oraz potraw. Konkurs odbywa się w dwóch kategoriach: najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepsza potrawa regionalna. Dodatkowo konkurs jest podzielony na dwa etapy: finał regionalny (który w naszym województwie miał miejsce 22 czerwca br. w Centrum Spotkania Kultur w Lublinie) oraz wybór przez Krajową Kapitułę Konkursu najlepszych produktów i potraw do prestiżowej nagrody „PERŁA 2024”, który odbywa się na Targach Smaki Regionów w Poznaniu i jest połączony z prezentacją laureatów.

reklama

W trakcie finału wręczona została również honorowa nagroda „Klucz do Polskiej Spiżarni” dla osób zasłużonych dla promocji polskich produktów regionalnych. Towarzyszy temu kiermasz żywności tradycyjnej oraz występy zespołów ludowych. Województwo lubelskie do tej pory uzyskało 90 pereł w konkursie, w tym 68 w części produktowej oraz 22 za potrawy. W tym roku dołączyło kolejnych 7 pereł. W kategorii „Potrawy” nagrodzono Piróg biłgorajski z okrasą z gęsi i wędzoną śmietaną oraz pierś z kaczki po zamojsku.

W kategorii „Produkty” nagrody otrzymały:

Sum z Bugu w zalewie octowej,

reklama

Lody śmietankowe z Ostrowa Lubelskiego,

Syrop z płatków dzikiej róży,

Lędźwian z Zabłocia,

Babka drożdżowa zaparzana,

Piwo „Jasne Goryczkowe”.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama