Reklama

Reklama

Konkurs "Kulinarne skarby Wielkanocy" na Lubelszczyźnie

Opublikowano: 25 lutego 2021 06:00
Autor: oprac. Joanna Niećko | Zdjęcie: Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego

Konkurs "Kulinarne skarby Wielkanocy" na Lubelszczyźnie | foto Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Z Lublina Do 26 marca można przesyłać zgłoszenia do konkursu "Kulinarne skarby Wielkanocy". Do wygrania są akcesoria kuchenne. - Konkurs to dobra okazja do poznania lub odkrycia na nowo historii i symboliki kuchni ludowej związanej z tradycjami wielkanocnymi - mówi Zdzisław Szwed z Zarządu Województwa Lubelskiego.

Reklama

Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego zaprasza do udziału w konkursie "Kulinarne skarby Wielkanocy”. Zadanie polega na nadesłaniu opisu tradycji kulinarnych wraz z przepisem potrawy wielkanocnej związanej z lubelską kuchnią. Dla laureatów nagrodzonych prac konkursowych zostaną przyznane nagrody w postaci 30 zestawów zawierających akcesoria kuchenne o wartości 100 złotych.

- Konkurs to dobra okazja do poznania lub odkrycia na nowo historii i symboliki kuchni ludowej związanej z tradycjami wielkanocnymi - mówi Zdzisław Szwed z Zarządu Województwa Lubelskiego.

Celem konkursu jest promowanie wieloletnich tradycji kulinarnych związanych z okresem Wielkanocnym oraz zachęcenie lokalnej społeczności do przygotowywania potraw charakterystycznych dla tych świąt. 

Konkurs ma charakter otwarty i jest przeznaczony dla osób pełnoletnich oraz osób niepełnoletnich za zgodą rodziców lub ich opiekunów zamieszkujących obszary wiejskie. Prace zawierające opisy kultywowania tradycji świąt mogą być zgłaszane indywidualnie lub zespołowo.

W zgłoszeniu powinno znaleźć się: opis tradycji kulinarnych związany z regionem lubelskim oraz świętami Wielkanocy i może dotyczyć zwyczajów związanych z przygotowywaniem potraw, produktów oraz przetworów, wydarzeń związanych ze świętami, opis powinien zawierać wyjaśnienie tradycji kulinarnych dotyczących danego produktu/potrawy/przetworu i ich związek ze świętami Wielkanocy, listę składników (surowce potrzebne do wykonania specjału), sposób przygotowania. Poza tym, obowiązkowym elementem zgłoszonej pracy konkursowej jest przynajmniej jeden z elementów: film, prezentacja multimedialna, opis wraz z dokumentacją fotograficzną obejmującą aktualne lub archiwalne czytelne zdjęcia.

Zgłoszenia do konkursu należy przesłać do 26 marca za pośrednictwem poczty elektronicznej na adres e-mailowy: [email protected] lub na adres pocztowy: Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie, ul. Grottgera 4, 20-029 Lublin, z dopiskiem: Konkurs "Kulinarne skarby Wielkanocy”.

Laureaci konkursu zostaną ogłoszeni do 4 kwietnia, ich lista zostanie zamieszczona na stronie internetowej www.lubelskie.pl oraz w mediach społecznościowych.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.