Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenia dotyczące żywności. Dotyczą makaronu, majeranku i sezamu
Szczegóły:
1.W wyniku badań stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy.
Nazwa produktu: Sam Mills GLUTEN FREE Pasta d'oro 100% Corn Pasta Fusilli
Numer partii: 21 03 25 B
Data minimalnej trwałości: 21.03.2025
Producent: SAM MILLS INTERNATIONAL S.A., Rumunia
Dystrybutor w Polsce: Italmex Sp. z o.o., ul. Sławęcińska 10, Macierzysz, 05-850 Ożarów Mazowiecki
Spożycie produktu przez osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.
Partia w/w produktu jest wycofywana z rynku
2. W jednej z pięciu próbek Majeranku suszonego Prymat GastroLine wykryto Salmonella Infantis
Majeranek suszony Prymat GastroLine
Data minimalnej trwałości: 07.2026
Numer partii: L1400164
Producent: Prymat sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie-Zdrój
Odbiorcy w/w produktu zostali zidentyfikowani i poproszeni
o wstrzymanie dystrybucji i zwrot wskazanej partii produktu do magazynu spółki w celu utylizacji
3.W jednej z pięciu próbek sezamu łuskanego wykryto Salmonella spp.
Nazwa produktu: Sezam łuskany
Data minimalnej trwałości: 01 2025
Numer partii: 23003716
Kod kreskowy: 5905617002230
Producent: HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów,
Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów
Po otrzymaniu informacji o wykryciu bakterii Salmonella firma Helio S.A. bezzwłocznie podjęła decyzję o wycofaniu wskazanej partii produktu o czym poinformowała swoich odbiorców
Główny Inspektorat Sanitarny zaleca, aby nie spożywać w/w produktów.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.