To czy sylwestrowa domówka będzie udana, w dużej mierze zależy od gospodarzy. Warto więc zadbać o detale, tak, aby o imprezie było głośno jeszcze wiele dni po jej zakończeniu. O co powinniśmy zadbać szczególnie? O drinki i to tylko w wersji alkoholowej! Jak je przygotować, podpytaliśmy profesjonalistę z branży.
Sylwestrowy bar we własnym domu
Co zrobić, aby goście, pijąc Wasze drinki myśleli, że przeszliście profesjonalny kurs barmański? Odpowiedź jest prosta. Wystarczy się dobrze przygotować. Od czego zacząć? Grzegorz Wydok, założyciel Agencji Mobilni Barmani, mówi nam, że przede wszystkim powinniśmy przygotować sobie akcesoria, których będziemy używać. A później zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Akcesoria oraz sprzęty znajdujące się w każdej kuchni mogą nam posłużyć za sprzęty barowe. Każdy zna shaker, ale nie każdy go ma, a doskonałym domowym shakerem jest słoik o pojemności 500 ml. Zanim go wykorzystamy, musimy go dokładne sparzyć
– tłumaczy. Kolejnym barowym sprzętem, który z pewnością się przyda, jest sitko kuchenne. Posłuży ono do przecedzania koktajli przygotowanych w szejkerze. Potrzebować będziecie również kieliszek, najlepiej 40 ml. Ponadto, musicie mieć deskę, nóż, tłuczek do mięsa, bawełniany ręcznik kuchenny oraz łyżeczkę. No i jeszcze – wiadomo, bez tego ani rusz – lód w kostkach.
Z takim sprzętem przygotujecie profesjonalne koktajle sylwestrowe, które sprawią, że ta noc będzie niezapomniana. Przepisy na nie zdradził nam barman Grzegorz Wydok. Co ważne, wszystkie koktajle można przygotować w wersji soft zwiększając ilości produktów bezalkoholowych.
Mojito
Potrzebne nam są:
- 40 ml białego rumu (możecie zastąpić waszym ulubionym alkoholem)
- limonka
- herbata miętowa - torebka
- cukier brązowy
- woda gazowana
- lód
Pierwszą czynnością będzie przygotowanie kruszonego lodu. Aby to zrobić, na desce rozkładamy ręcznik kuchenny i na środku kładziemy solidną garść kostek lodu. Zawijamy lód w ręcznik – jedną ręką go trzymamy, a drugą delikatnie rozbijamy lód tłuczkiem do mięsa. Po paru uderzeniach powstanie idealny lód kruszony do naszego mojito.
Następnie do wysokiej szklanki wlewamy odmierzoną porcję białego rumu i wrzucamy torebkę herbaty miętowej. Po około minucie wyjmujemy torebkę i mocną wyciskamy, uważając, by torebką nie pękła. Następnie wsypujemy płaską łyżeczkę cukru brązowego. Limonkę kroimy na dwie połówki, a następnie połówkę na trzy części w tzw. półksiężyce.
CZYTAJ TAKŻE: Gdzie spędzić Noc Sylwestrową w Lublinie? Przewodnik po imprezach sylwestrowo-noworocznych
Z półksiężyców wyciskamy sok, a cząstki wrzucamy do szklanki. Wsypujemy do szklanki, do pełna, lód kruszony i mocno mieszamy odwróconą łyżką kuchenną – tak, aby to co jest na dole znalazło się na górze. Następnie uzupełniamy szklankę lodem kruszonym i solidną porcją wody gazowanej. Teraz garnir, czyli dekorowanie drinka. Użyjemy do tego limonki – dwa plasterki kładziemy na wierzchu do tego słomka i hop! Wasze zdrowie!
Sex on the beach
Musimy przygotować:
- 40 ml wódki białej
- dżem brzoskwiniowy
- sok pomarańczowy
- sok żurawinowy
- lód
Do zrobienia koktajlu użyjemy naszego słoika, który posłuży nam za szejker. Na początek wrzucamy do niego lód – 3 kostki będą w sam raz. Odmierzamy 40 ml białej wódki, dwie łyżeczki dżemu brzoskwiniowego oraz 120 ml soku pomarańczowego. Zakręcamy/zamykamy szejker i intensywnie szejkujemy przez 30 sekund. Następnie przez sitko przelewamy płyn do wysokiej szklanki. Dodajemy kostki lodu i powoli dolewamy 20 ml soku żurawinowego. Do dekoracji użyjemy skórki z pomarańczy.
Whiskey / Vodka Sour
Potrzebujemy:
- whiskey / wódka 60 ml
- sok z limonki 40 ml
- syrop cukrowy 20 ml
- lód
Na początku musimy przygotować syrop cukrowy. Użyjemy do tego 200 g cukru białego, który wsypujemy do garnuszka i zalewamy 200 ml gorącej wody. Mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Czekamy aż wystygnie i możemy użyć do przygotowania koktajlu.
Do przygotowania koktajlu użyjemy słoika/szejkera. Odmierzamy 60 ml whiskey lub wódki, wyciskamy 40 ml soku z limonki i dodajemy 20 ml syropu cukrowego. Dla odważnych. Możecie również dodać białko sparzonego jaja kurzego. Z białkiem musimy wykonać tzw. podwójne szejkowanie. Pierwsze około 15 sekund bez dodatku lodu, następnie dodajemy lód i szejkujemy następne 30 sekund. Bez białka pomijamy szejkowanie bez lodu. Koktajl przelewamy do niskiej szklanki wypełnionej lodem. Dekorujemy połówka plasterka pomarańczy lub limonki
Sea Breeze
Potrzebne są nam:
- gin/wódka 40 ml
- sok grejpfrutowy 80 ml
- sok żurawinowy 40 ml
- sok z limonki 10 ml
- tonic
- lód
Koktajl przygotujemy również z użyciem szejkera. I tak: wrzucamy do niego lód – najlepiej 3 kostki. Następnie 40 ml wódki lub ginu. Kolejnym krokiem będzie wlanie 80 ml soku grejpfrutowego i 40 ml soku żurawinowego do szejkera, a także 10 ml soku z limonki – najlepiej świeżo wyciskanego. Zamykamy szejker i przez 30 sekund intensywnie szejkujemu. Nasz koktajl przelewamy do wysokiej szklanki wypełnionej lodem. Następnie robimy tzw. top (uzupełnienie do pełna) tonicem. Dodajemy do dekoracji pół plastra grejpfruta i dokładamy słomkę!
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.