Konkurs „Ekolubelskie 2020”
- Produkcja i przetwórstwo żywności napędzają gospodarkę regionu. Rolnictwo ekologiczne, które wymaga dużo zaangażowania, a czasem i poświęcenia jest naszą wielką dumą - podkreślał Zdzisław Szwed z zarządu Województwa Lubelskiego.
Laureaci konkursu zostali wybrani spośród rolników i przetwórców prowadzących certyfikowaną produkcję ekologiczną. Konkurs ma promować ekologiczne rolnictwo. Aktualnie na terenie województwa funkcjonuje ponad 1,6 tys. ekologicznych gospodarstw, a około 400 kolejnych przestawia się na działania „eko”.
W związku z epidemią konkurs odbył się bez tradycyjnej wizytacji gospodarstw. Do zgłoszenia trzeba było dołączyć zdjęcia gospodarstwa. Promowano też nadesłanie filmu przedstawiającego zgłoszenie. Zgłosiło się 27 kandydatów, z czego tylko pięciu nie przysłało filmu. W poprzednich latach, gdy rolników nagradzano w ramach konkursu „Rolnik z Lubelszczyzny” (rolnictwo ekologiczne miało odrębną kategorię), zgłaszało się do 5 kandydatów.
Wyróznieni i laureaci
Wyróżnienia otrzymali: Barbara i Piotr Banasiowie, powiat lubartowski (ekologiczna uprawa truskawek, malin, jabłek, seradeli, żyta, gryki), Waldemar Bednarczyk, powiat krasnostawski (uprawia dynie, ziemniaki, czosnek i pszenżyto) i Ewa Kłodnicka, powiat lubelski (uprawia zioła: tymianek właściwy, szałwię lekarską, rutwicę lekarską).
Z kolei pierwsze miejsce zajął Robert Janowski, powiat chełmski (prowadzi gospodarstwo ekologiczne, zajmuje się przetwórstwem mleka ekologicznego), drugie - Robert Goch, powiat łęczyński (uprawia ziemniaki, orzech włoski, borówki, maliny; prowadzi hodowle królików, kur, gęsi, indyków), a trzecie - Krystian Podoba, powiat tomaszowski (producent tradycyjnych wędlin -wędzonek, kiełbas, podrobów).Wszyscy laureaci otrzymali pamiątkowe grawertony, bony zakupowe oraz nagrody rzeczowe.